A hajléktalanellátó rendszer általános intézményei sokszor kevesek ahhoz, hogy a „tűzoltáson” túl valódi kiutat jelentsenek az otthontalanság, lakástalanság állapotából. Alapítványunk új innovatív programokkal keresi a megoldásokat a hajléktalanság problémájára. „Gyorsítósáv”, „Kulcstartó”, „Megálló” nevű programjaink után, ilyen a most induló „Sarokház” programunk is.

Szeptemberben költözhet be 12, otthonát vesztett, jelenleg közterületen élő ember Alapítványunk tulajdonában levő két lakásba. Sarokház programunk keretében azonban nem csak szálláslehetőséget nyújtunk a beköltözőknek, hanem annál jóval többet. Az összetett és újszerű program résztvevői intenzíven fognak együttdolgozni szociális és mentális szakemberekkel, hogy újraélesszék, kialakítsák azokat a szokásokat, készségeket, amelyekkel a program lejártát követően is boldogulni tudnak. Rendszeres csoportos foglalkozásokon lesz lehetőség arra, hogy feldolgozzák múltjukat, és megtervezzenek egy megvalósítható jövőt maguk számára. Szakember nyújt támogatást abban is, hogy az életük vezetésének anyagi kérdéseiben rutint szerezzenek.

A közterületen, utcán élők közül sokan a tartózkodási helyükön, vagy annak környékén szerzik be, kapják meg azokat a támogatásokat, aminek köszönhetően fent tudják tartani magukat. Ezért is kötődnek megszokott területükhöz. Könnyen belátható, hogy egy ismeretlen, sok változást tartalmazó lehetőség kedvéért, a megszokott életvitelt feladni ijesztőnek tűnhet. Ezért többféle segítséget nyújtunk, hogy ezt a hatalmas életmódváltást meg tudják valósítani. Anyagi támogatást adunk azért, hogy a kieső támogatásokat, alapvető kiadásaikat fedezni tudják. A változást kísérő félelmek, szorongások alapos feldolgozására is lehetőséget teremtünk. Fontosnak tartjuk a meglevő támogató kapcsolatok megmaradását, fejlődését.Nagy szerepet szánunk azoknak a lakosság köréből kikerülő támogatóknak, akik egy-egy utcán élő emberrel hosszabb ideje kapcsolatban állnak, lehetőségeikhez mérten segítenek. Tőlük kérünk segítséget abban is, hogy az alkalmas résztvevőket megtaláljuk Sarokház programunkhoz!

Kérjük tehát, hogy aki jelenleg is támogat, kapcsolatot tart egy közterületen élő emberrel és szeretné, hogy támogatottja lehetőséget kapjon a programban való részvételre, hívja Diszpécser Szolgálatunkat, és jelölje az általa támogatott embert!

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186

A Sarokház program a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával valósulhat meg.

Kapcsolat: sarokhaz@menhely.hu