Az elmúlt napokban (nem csak a naptár szerint) hanem valóságosan is beköszöntött a hideg - most már tényleg itt a tél. A tartósan alacsony napi átlaghőmérséklet a közterületre kényszerülő és a rossz lakáskörülmények között élő emberek számára a kihűlés veszélyét hozza.

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt 3 napban szolidan emelkedett a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága. Néhány megyében (Vas-, Tolna-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben) megteltek az éjjeli menedékhelyek. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat. A Fővárosban 73%, országosan 85%-os kihasználtságról számolhatunk be. Az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.
Az Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon.

A Menhely Alapítvány által működtetett Diszpécser Szolgálat a 24 órában működő Krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket. Ezekben a hideg időszakokban a Diszpécser Szolgálathoz naponta átlagosan 30 hívás érkezik utcán élő emberekről. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.
A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több, mint 4300 férőhely (a nagyvárosokban összesen: 2400) áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. Aki e szállásokon kényszerül lehajtani a fejét, azt befogadják a különböző intézmények.

A hideg beálltával azonban nem csak a hajléktalan emberek vannak nehéz helyzetben, ezért kérünk mindenkit, hogy fokozottabban figyeljenek a környezetükben ismert magányos, lakásban lakó emberekre is, hiszen ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak, és sokan maguktól nem mernek, tudnak segítséget kérni!  

Aknai Zoltán
Menhely Alapítvány
igazgató