A Menhely Alapítvány tájékoztatója az aktuális helyzetről:

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt három rendkívül hideg napban fokozatosan emelkedett a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága. Néhány megyében (Vas, Zala, Somogy, Borsod, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Békés) minden férőhely betelt. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat. A Fővárosban 90%, országosan 92%-os kihasználtságról számolhatunk be. Az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.

Az Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon. A regionális diszpécser szolgálatok elérhetősége megtalálható itt: www.menhely.hu
A Diszpécser Szolgálat a 24 órában működő Krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez. A szociális munkások segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

Az elmúlt három napban a Diszpécser Szolgálathoz rekordszámú hívás érkezett. 2017. január 6-án fogadtuk a legtöbb, 363 hívást, ebből 174 alkalommal utcán élő emberekhez hívtak segítséget.

A sok hívás okán előfordulhat, hogy megnő a várakozási idő, amíg fogadni tudjuk a hívásokat, ezért kérjük minden bejelentő türelmét, hiszen hívásával akár életet is menthet!

A Menhely Alapítvány a hétvégén és a rendkívüli, tartós hideg idő fennállásáig további egy Krízisautót is működtet, hogy a megemelkedett számú bejelentésekre időben tudjon reagálni. Az elmúlt napokban minden bejelentés helyszínére sikerült segítséget küldenünk. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre. A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. Aki kényszerűségből e szállásokon szeretné lehajtani a fejét, azt befogadják a különböző intézmények.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élő emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos, emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak!
Egyúttal köszönjük minden segítő szándékú embernek azt a rendkívüli aktivitást, melyet a legrászorultabb emberek megsegítése érdekében tanúsított!

Aknai Zoltán
Menhely Alapítvány
igazgató