Kedves Kollégák!

December 4-én hatályba lépett az a fővárosi rendelet, amely meghatározza az ún. "kijelölt közterületeket", ahol az életvitelszerű tartózkodás szabálysértésnek minősülhet.

A Menhely Alapítvány Jogvédő Fóruma nyert a Norvég Civil Alap pályázatán, így kapacitásaink bővülni tudnak, és munkánk jelentős részét arra szeretnénk fordítani, hogy a hajléktalan embereket a jogalkotáson és a jogalkalmazáson keresztül sújtó hátrányokat orvosoljuk. Amellett, hogy dolgozunk a hajléktalanságot büntető jogszabályok hatályon kívül helyezéséért, az egyedi ügyekben is segítenünk kell a hajléktalan embereknek. Ebben a ti segítségeteket is szeretnénk kérni, mert ti lesztek azok, akiknek a legtöbb információja lesz a jogszabályok alkalmazásáról, ti fogjátok tudni, hogy mi történik az utcán.

Készítettünk egy adatlapot, amit a letölthető formátumon túl online űrlapként is kitölthetővé tettünk. Arra kérünk benneteket, hogy ha olyan esettel találkoztok, ahol ügyfeleiteket életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt megbüntetik, megpróbálják megbüntetni, felszólítják a tiltott terület elhagyására, stb., az adatlap kitöltésével dokumentáljátok az esetet, és azt juttassátok el hozzánk. Ha az érintettek nem is kérnek jogi segítséget, akkor is fontos, hogy megismerjük az egyes esetek körülményeit és ezen keresztül a jogalkalmazás gyakorlatát. Akik pedig szeretnének tovább lépni (fellebbezni, jogi segítséget, stb.), keressék a Jogvédő Fórumot - akár rajtatok keresztül is!

Segítségeteket előre is köszönjük, és igyekszünk a továbbiakban is naprakészen tájékoztatni titeket.

Üdvözlettel:

    Gurály Zoltán
Menhely Alapítvány
   Jogvédő Fórum

KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLY, LETÖLTHETŐ ADATLAP ÉS TÉRKÉP:

  Adatlap a közterület életvitelszerű használatával kapcsolatos esetek rögzítéséhez
  A budapesti tiltott területek egy részét tartalmazó térkép

(A Fővárosi Közgyűlés 77/2013. (XII. 3.) rendelete ezen a linken található: http://pmkh.jogtar.hu)

Az elektronikus űrlap ezen a linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/1byEZSlHfDctcZ6DDj32VvVBnDFctpJgWjLmyFT8mdBE/viewform


A MENHELY ALAPÍTVÁNY HAJLÉKTALANOK JOGVÉDŐ FÓRUMÁNAK ELÉRHETŐSÉGEI:

www.menhely.hu - 3E,
www.facebook.com/3e.menhely
E-mail: 3e@menhely.hu
Skype név: menhely3e
Telefon: +36 20 418 4516, +36 1 789 6277