Lehetséges az innováció, és van továbblépés a nehéz élethelyzetekben is! Azt az örömhírt osztjuk meg, hogy Alapítványunk „Vajda3” stábja és lakói megosztott második helyezést nyertek el programjukkal a 2020. évi „Innovatív Szociális Szolgáltató Szervezete Díj” pályázatán, melyet a múlt heti, Szociális Munka Világnapja alkalmából rendezett konferencián kaptak meg. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

A Vajdahunyad utca 3. sz. alatt működik a legrégibb intézményeink együttese: az éjszakai szállás, a lábadozó részleg és az idősek otthona. Összesen 75 férfi éjszakázik itt egy átlagos éjjelen, ebből 24-en tartósan laknak az otthonban.

2020 márciusától, az első járványügyi híreket hallva, a kockázatokat felmérve szakmai csapatunk úgy látta biztonságosnak az intézményegyüttes működését, hogy teljes karanténra kértük az ott lakni hajlandó embereket mindhárom részlegről. 59 fő vállalta ezt akkor. A lezárással az együttélést is újra kellett szabályozzuk: az első időkben az elkülönítést, a fertőzés esetleges terjedésének megakadályozását kellett megoldanunk lakóink együttműködésével. Szépen lassan pedig a segítő munka minősége és tartalma is át kellett alakuljon az igényekre válaszul.

A belső átalakulás legfontosabb része az lett, hogy egyre otthonosabban mozoghatott mindenki a „Vajda3”-ban. Csoportok indultak: a Decameront idéző történetmesélő, a játékos önismereti, a zenei és a kreatív csoport. A kertet is elkezdtük megművelni: paradicsom, eper és borsóágyás szervezte a mindennapokat.

vajda covid

Mindhárom részlegen élnek olyan ügyfeleink, akiknek nagyon kevés lehetőségük van az intézményen kívüli kapcsolattartásra – így gyakori jelenség náluk a hospitalizáció, a befelé fordulás. A foglalkozások hatására azt tapasztaltuk, hogy sokan megnyílnak, személyiségük újra fejlődni tudott, a „világ újra érdekes lett”. A következő időszakunk arról szól majd, hogy ezeket a jó eredményeket továbbvigyük, melyhez forrásokra pályázunk és örömmel vesszük a céladományokat is (adomány - Vajda3 közleménnyel).

Egyúttal szívből gratulálunk a konferencia minden további díjazott munkatársának!

 

 

 *A TÁMOGATÁS AKTUÁLIS ÁLLÁSA FRISSÍTVE A CIKK ALATT! (2020.11.10.10:10)

MI AZ A FEDÉL NÉPkül KAMPÁNY?

Jótékonysági gyűjtés, sorban az ötödik, melynek célja az otthontalan emberek és értük végzett munkánk támogatása.   

2016 októberében a Népszabadság napilap szerkesztőségét felfüggesztették - a szó szoros értelmében „kilakoltatták” működésükből. Az egykori Szerkesztőség ezért 2016. október végén a Fedél Nélkül utcalapban jelent meg: ezzel emléket állított a napilapnak, egyúttal a lapot terjesztő otthontalan embereket megélhetéshez juttatta. fnepkul2020 cimlap kicsi

2020. október 22-én megjelent az utcalap 684. száma - ebben a befűzött mellékletet újra a Népszabadság napilap volt szerkesztőségének tagjai írták!

MI AZ A FEDÉL NÉLKÜL?

Utcalap, melynek kiadója a Menhely Alapítvány. Összetett szociális munka, megélhetéshez juttatás, közösségteremtés, művészeti alkotóműhely és társadalmi érzékenyítés a célja és mindennapi munkája. Lelkes csapatában szociális munkások, önkéntesek, és maguk az otthontalan emberek dolgoznak. E munkáról bővebben itt olvashat >>>

DE HOL TALÁLOM MEG A LAPOT?

A lap két hétig az utcákon, az elsősorban a fővárosban, lapárusainknál, 6.000 példányban kapható, amíg a készlet tart. Korlátozott utánnyomást akkor tervezünk, ha az igények ezt mutatják. Az utcán kapható lapnak meghatározott ára nincs, az érte adott adomány az otthon nélkül élő terjesztőké.

SAJNOS NEM ÉREM EL A LAPOT AZ UTCÁKON – MIT TEGYEK?

Ezt az emléklapszámot elektronikus formában vagy postai úton is elérhetővé tesszük - hasonlóan az előző évekhez.
Mindazoknak, akik a Menhely Alapítvány online bankkártyás felületén* egyszeri céladományt küldenek a 2020. október 22. és november 9. között, és a "Személyes üzenet/megjegyzés" rovatban az alábbiak egyikét feltüntetik, elküldjük az utcalap idei Népszabadság különkiadását.

KÖZLEMÉNYKÉNT KÉRJÜK, MÁST NE ÍRJANAK, MINT AZ ALÁBBIAKAT:

- CSAK ONLINE KÉREM A LAPOT, EZÉRT EZT ÍROM*: „Adomany Fedel Nelkul - NSZ - online”

Ebben az esetben az adjukössze felületén az adományozói adatoknál a PONTOS E-MAILCÍM megadása esetén pdf formátumban küldjük meg a lapot (digitális formában). Ebben az esetben az adomány általunk ajánlott alsó értéke 500 forint.

- POSTÁN KÉREM A LAPOT, EZÉRT EZT ÍROM*: „Adomany Fedel Nelkul - NSZ - posta”

Ide is kérjük, ne írjon egyebet, csak adományozói adatai megadásakor egy pontos emailcímet. E közlemény esetén visszajelző e-mailünkben kérünk majd pontos nevet és címet, ill. darabszámot a postázáshoz - kérjük, figyeljék levelezésüket!

A nyomtatott lap küldésére vonatkozó kérést csak a készlet (1000 példány) erejéig áll módunkban teljesíteni. Postázásra november 9-ig, heti 1-2 hétköznapon kerül sor (idén október 27-én először). Egy adományozó legfeljebb 3 nyomtatott lapot igényelhet. Jelenleg van rendelhető példány.

Ebben az esetben a kért és ajánlott adomány alsó értéke (mely tartalmazza a postaköltségre szóló támogatást is): egy példány esetén 1000 forint, két példány esetén 1500 forint, három példány esetén 2000 forint.

HOGYAN KÜLDHETEM EL A TÁMOGATÁSOMAT?

Az online, bankkártyás fizetésként működő adományozási felületünket itt találja (internet, valamint online vásárlásra alkalmas bankkártya szükséges a használatához.)

bankkartyas gomb 201711

Az adjukössze.hu oldalt a NIOK Alapítvány működteti. Ezen az oldalon sok másik jótékony munkát végző szervezet gyűjtőkampányáról olvashat a jóvoltukból.

MIT VÁRHATOK, HA ELKÜLDTEM A TÁMOGATÁST?

Az adományozásra igyekszünk 24 órán belül válaszolni, és kérjük, hogy válaszlevelünket keressék az egyéb/promóció/spam mappákban is!

Személyes adatait csak a küldés és az adományozás lebonyolítására használjuk, harmadik félnek nem adjuk át, az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően. Az adományozásról hivatalos adókedvezményre jogosító igazolást csak társasági adózók számára adhatunk ki.

Minden beérkező adományt teljes egészében a Fedél Nélkül céljaira és munkájára fordítjuk. (Hajléktalan emberek ellátására, művészeti pályázatuk díjazására, műveik kiadására/terjesztésére, megélhetésük támogatására, munkánk járulékos költségeire, és a postai küldés költségeire.) Az elmúlt évi támogatás felhasználásáról itt írtunk. >>>

Köszönjük támogatását és a tudnivalók tudomásul vételét!

A kampánnyal kapcsolatos kérését, kérdését itt fogadjuk: levelezesmenhelyhujo

Egyúttal nagyon köszönjük a Népszabadság volt szerkesztőségének segítő szándékát, színvonalas munkáját!

Menhely Alapítvány,
Fedél Nélkül szerkesztőség
„Mindenkinek legyen otthona!”

*************

NAGYON KÖSZÖNJÜK a nagylelkű támogatást minden adományozónknak!

A 2020. november 10. kedden 10:00-ig beérkezett minden támogatásra e-mailben reagáltunk (a postai küldést kérőknek is)!
AKI NEM KAPOTT E-MAILT/KÜLDEMÉNYT, KÉRJÜK, JELEZZE AZT a _levelezes kukac menhely pont hu_ e-mailcímen!

A Menhely Alapítvány Fedél Nélkül munkája javára eddig összegyűlt 378.300 forintot a fent megjelölt célokra használjuk fel.
Nagyon hálásak vagyunk a fedél nélkül élők iránt tanúsított szolidaritásukért!
Köszönjük!

 

 

 

Budapest, 2020. augusztus 13.

Mit gondolnak a hajléktalan emberek – mire lenne igazából szükségük? Hogyan alakul egy ember élete, miután elveszíti lakhatását? Igénybe veszik és milyen esetben a hajléktalanellátó intézményeket? Az idei Február Harmadika Adatfelvétel eredményeiből kiderül, merre tovább, ha elveszett az otthon, és mire van szükség az újra élhető élethez.

Idén 22. alkalommal – még a humánjárvány Magyarországra történő begyűrűzése előtt – került sor a Menhely Alapítvány és az ország hajléktalan-ellátó szervezeteinek közös, éves adatfelvételére. Az idei felmérést a Hajléktalanokért Közalapítvány mellett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatta. A február 3-án lebonyolított kutatás kérdéseire 7604 hajléktalan ember adott értékelhető választ. Közülük 2104 ember közterületen lakott (737 fő Budapesten, 1367 fő vidéki városokban), míg 5500 ember fizetős, vagy ingyenes hajléktalan szállásokon (2330 Budapesten, 3170 vidéki városokban).

Az idei adatfelvétel során elsősorban arra kerestük a válaszokat, hogy a különböző élethelyzetből hajléktalanná vált emberek milyen szolgáltatásokat, támogatásokat vesznek igénybe elsősorban, ezek a szolgáltatások mennyire fontosak számukra. Valamint megkérdeztük azt is, mit gondolnak arról, mire lenne szükségük ahhoz, hogy kikerüljenek ebből az élethelyzetből.

Az adatfelvétel eredményei azt mutatják, hogy a hajléktalanná válás első fázisában majdnem minden második ember közterületen, vagy valamilyen maga építette kalyibában húzza meg magát, miközben igénybe veszik a különböző szolgáltatásokat (utcai szolgálatokat, nappali melegedőket, leginkább az ingyenes étkeztetést). A lakásukat elvesztők, de még rendszeres jövedelemmel rendelkezők többsége viszont a közterületen alvás helyett munkásszállón, barátjánál, ismerősénél, vagy rögtön valamilyen hajléktalanszálláson keres menedéket.

A hajléktalanként töltött időszak alatt leginkább kisebb, tisztább, jobban felszerelt szállókat, szobákat, egyúttal több odafigyelést, segítő beszélgetést, vagy éppen ápolói gondozást igényelnének. A válaszolók döntő többsége szerint ahhoz, hogy kikerüljön a hajléktalanságból, biztos havi keresetre, egy megfelelő lakás bérléséhez elegendő pénzre lenne szüksége. Többségük már nem reménykedik abban, hogy életében még önállóan lakhat majd egy lakásban.

Helyzetük megváltoztatásának az esélyét nagyban hátráltatja, hogy többségük elmúlt már ötvenéves, alacsony iskolai végzettségű (legfeljebb nyolc általános), és a mindennapjait korlátozó betegségben szenved. Döntő többségük havi 60 ezer forintnál kevesebb összegből tartja fenn magát, 38%-uk havi 30 ezer forintnál kevesebb pénzből vegetál.

Mindez a szintén forráshiánnyal küzdő, lepusztult állapotban lévő ellátórendszert, az abban dolgozó segítőket – akiknek a keresete egyre jobban elmarad az országos átlagtól – igen súlyos, egyre gyakrabban megoldhatatlan kihívások elé állítja.
Egyre égetőbb tehát azoknak a központi intézkedéseknek a meghozatala, melyek az önkormányzatokkal, az ellátókkal, és magukkal a hajléktalan emberekkel történt egyeztetések után alakítják, fejlesztik, a hajléktalanság problémájának kezelését.

A Február Harmadika Munkacsoport nevében:
Győri Péter dr. (C.Sc.)
Menhely Alapítvány
elnök

Kontakt: Gurály Zoltán +36 20 934 5821

A közlemény részletes alátámasztására a kutatás megállapításai:

  Sajtóközlemény: Világjárvány előtt…
  Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2020. február 3-i kérdőíves adatfelvételéről

 

 

 

30 éve dolgozunk a hajlék nélkül élő emberekért. 2020 tavasza a Covid-19 világjárvánnyal felforgatta megszokott életünket. Mindannyiunknak rászorulóknak, segítőiknek, és támogatóinknak is meg kellett tanulnunk, hogyan vigyázzunk jobban egymásra.

Alapítványunk menedékhelyén idős és beteg lakóink védelmében kijárási korlátozást vezettünk be és mindenkinek teljes ellátást biztosítottunk. Így 59 ember vészelte át fertőzés nélkül e nehéz időszakot. Irodalmi körrel és kertészkedéssel tudtuk színesíteni az együtt töltött időt.

 vajda covid

Melegedőinkben is korlátozásokat kellett bevezetni mindannyiunk védelmében, de alapvető étkezési szolgáltatásainkat folyamatosan biztosítottuk, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával.

 kurt covid

A járvány okozta válság sokakat sodort nehéz helyzetbe. A Fedél Nélkül utcalap árusai vevő nélkül maradtak, rengetegen vesztették el munkahelyüket, és ennek következtében lakhatási válságba kerültek. Hihetetlen gyors összefogás eredményeképpen online kampányunk során a magánszemélyektől kapott 3,95 millió forintnyi adományból közel 200 embernek tudtunk segíteni, hogy megőrizze lakhatását, vagy meglegyen a napi betevője, az alábbiak szerint:

 • 102 főnek adtunk át élelmiszercsomagot, tisztítószert, védőfelszerelést - 1.143.672 forint értékben
 • 49 fő számára támogattuk lakhatását - 934.820 forint értékben
 • 134 fő számára jövedelempótló juttatást adtunk át - 1.449.000 forint értékben
 • legalább 25 fő részére érkezett névre szóló gyorssegély további 424.600 forint értékben

Társadalmi összefogással sikerült – köszönjük, hogy Ön is támogatott minket!

Most újabb veszély fenyegeti sokak lakhatását. Július 1-vel feloldják a kilakoltatási moratóriumot. Hogy minél kevesebben veszítsék el végleg lakhatásukat, a tulajdonosok szolidaritására van szükség, türelemre, és konstruktivitásra. A válságnak ne legyen több áldozata! Minden nap haladék számít!

 laparuskoszonet 20200406

 

 

 

2019 októberében negyedik alkalommal jelentettük meg Népszabadság mellékletünket jótékonysági kampány keretében. A beérkezett online adományok teljes összege 389.600 Ft volt. Nagylelkű támogatóinknak és a Népszabadság volt szerkesztőségének tarjainak hála a Fedél Nélkül lap és terjesztőinek, alkotóinak munkája tovább folyhatott - köszönjük! tavalyi fedelnepkul 2019 koszi

2019. évi adataink szerint a lapterjesztésből jövedelemkiegészítéshez jutó terjesztőink száma naponta 100-130 fő. Sokan közülük csökkent munkaképességű, munkaerő-piacon hosszú ideje passzív emberek, ezért munkájuk értéke többszöröse a terjesztéssel nyert bevételüknek.

Utcalapunk, a Fedél Nélkül munkája sokrétű:

 • Klubokkal, saját rendezvényekkel szolgáljuk a terjesztőket és alkotókat, egyúttal az otthontalanság témájára érzékenyítő tevékenységet végzünk. Az újság készítésében, terjesztésének szervezésében szívesen fogadjuk az önkéntes segítséget.
 • Egész évben folyamatosan befogadó művészeti pályázatot hirdettünk meg otthontalan emberek számára. Az érkező alkotásokat havonta és évente zsűrizzük, díjazzuk. Rendezvényeken, felolvasóesteken, kiállításokon, kötetekben jelentetjük meg a legkiemelkedőbb munkákat, ezzel is igyekszünk a jövedelem mellett elismeréshez segíteni a pályázó alkotókat.
 • A Fedél Nélkül Könyvek a Menhely Alapítvány saját kiadású művészeti könyvsorozata, mely a legkiválóbb alkotókat emeli a közönség elé.
 • Érzékenyítő programjainkkal nemzetközi együttműködéseket szervezünk.
 • Tagjai vagyunk az Utcalapok Nemzetközi Szövetségének (INSP) is.

A Fedél Nélkül kiterjedt munkáját három szociális munkás, és számtalan elkötelezett önkéntes segítő végzi, a Menhely Alapítvány hozzájárulása, és a támogatók adományai teszik lehetővé.

A 2019. évben beérkezett Népszabi-adományt az alábbiakra használtuk fel:

 • nemzetközi együttműködések, képzések: 200.000
 • Első Kézből a Hajléktalanságról c. érzékenyítő program: 189.600
 • Mindösszesen: 389.600

Nagyon köszönjük, hogy támogatták munkánkat!

Kedves Kollégák!

A jelenlegi járványügyi helyzetben számos megkeresés érkezett mind a Főpolgármesteri Hivatalhoz, mind a nagyobb ellátó szervezetekhez azzal kapcsolatban, hogy a hajléktalanellátó intézmények napi gyakorlatában hogyan lehet a központi járványügyi intézkedéseket alkalmazni, illetve milyen olyan további lépések, eljárások lehetségesek és indokoltak, amivel a fertőzés veszélye csökkenthető.

A mellékelve küldött, a „A COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban” című ajánlások ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása érdekében készült a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei és a Menhely Alapítvány munkatársainak a közreműködésével és több más szervezet képviselőjének a hozzájárulásaival.

Az ajánlások kialakítása során feldolgoztuk és figyelembe vettük az elérhető külföldi ajánlásokat is. A dokumentum véglegesítéséhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival folytatott egyeztetések során kapott visszajelzéseket is felhasználtuk.

A mellékelve megküldött dokumentum a mai napon hatályban lévő központi kormányzati határozatok és útmutatók összefoglalása és közlése mellett konkrét protokollokat, eljárásmódokat javasol a különböző szolgáltatások működésével, a járványhoz kapcsolódó különböző helyzetek kezelésével kapcsolatban.

A benne szereplő információk jelenlegi információinkon alapulnak, annak visszatérő frissítését, aktualizálását tervezzük.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, intézménynek, kollégának és önkéntesnek, akik közreműködésükkel, saját anyagaik, tapasztalataik megosztásával segítették az ajánlások összeállítását!

Üdvözlettel:

Kártyás Irén (Menhely Alapítvány)
Misetics Bálint (Főpolgármesteri Hivatal)
dr. Papp Magor és Zakar Gergely (BMSZKI)

  A koronavírus járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban

 

 

A Magyarországot is érintő, koronavírus miatt bevezetett rendkívüli helyzet sokak munkáját, megélhetését veszélyezteti. A Fedél Nélkül hajléktalan munkatársai különösen nehéz időszak elé néznek. Az utcalapot mindnyájan a közterületeken állva árusítják Önöknek, munkába járóknak, Olvasóknak, és így volt ez hóban, esőben és a tikkasztó hőségben egyaránt. Most viszont helyzet van, és vigyáznunk kell egymás egészségére! Mindenki igyekszik családi körben maradni és egymást támogatni, hajléktalan kollégáinknak azonban éppen ez a támogatói háttér nem áll rendelkezésére.

Az utcai munkavégzés beszűkülése – bár most még többen próbálnak szokott helyükön találkozni Önökkel – fájó jövedelemkiesést okoz számukra, és megszerzett egzisztenciájukat egy pillanat alatt elveszíthetik. Sokan albérletben, szobabérletben, munkásszállón, fizetős szállón élnek, sokan maguk gondoskodnak még rászorultabb családtagjaikról és gyermekeikről. Sokuknak van komoly egészségügyi problémája és gyógyszerszükséglete. Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy most az online megrendelt lapszámunkat továbbra is olvashatják, és az érte utalt adományösszeget a Fedél Nélkül legrászorultabb kollégáinak megsegítésére fordítjuk.

A Fedél Nélkül 2020. március 19-től már 20 oldalon olvasható, új rovatokkal és kortárs szerzők írásaival kibővülve!
Rendelje meg Ön is online és legyen szolidáris a Fedél Nélkül lapárusaival a rendkívüli helyzetben!
Az akció visszavonásig él!

AZOK SZÁMÁRA, AKIK SZERETNÉK MEGKAPNI AZ ONLINE LAPOT, EGYÚTTAL TÁMOGATNÁK A LEGRÁSZORULTABBAKAT:

Mindazoknak, akik a Menhely Alapítvány online, Simple Pay rendszerű adományozási felületén egyszeri/rendszeres céladományt küldenek, és a "Személyes üzenet" rovatban az alábbi megjegyzést feltüntetik, elküldjük a kéthetilap legújabb kiadását. (E rendszer használatához internet és online vásárlásra alkalmas bankkártya szükséges - az adományozói felület nyílik meg e linkre kattintva.)

FNfelhivastamogatogomb

Kérjük,

 • az adatok közé e-mailcímét pontosan írja be!
 • Személyes üzenete ez legyen: „Adomany - Fedel Nelkul online”

A lapnak megszabott ára nincs, de hogy a segítség valóban segítség lehessen, az általunk ajánlott adomány alsó értéke 500 forint.

Kérjük, hogy válaszlevelünket és a lapot keressék az egyéb/promóció/spam mappákban is, az adományozásra igyekszünk 24 órán belül válaszolni.

Személyes adatait csak a küldés és az adományozás lebonyolítására használjuk, harmadik félnek nem adjuk át, az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően. Az adományozásról hivatalos adókedvezményre jogosító igazolást csak társasági adózók számára adhatunk ki.

Köszönjük támogatását és a tudnivalók tudomásulvételét!
Kérdés, kérés esetén kapcsolat: levelezesmenhelyhujo

Menhely Alapítvány,
Fedél Nélkül szerkesztőség
„Mindenkinek legyen otthona!”

menhely adjukossze

Nagyon köszönjük a segítséget!

************** FRISSÍTÉS: ************** 

Nagyon köszönjük a nagylelkű támogatást minden adományozónknak!

A 2020. április 15-én, szerdán 9:50-ig beérkezett minden kérésre e-mailben reagáltunk!
AKI NEM KAPOTT E-MAILT/KÜLDEMÉNYT, KÉRJÜK, JELEZZE AZT a levelezesmenhelyhujo e-mailcímen!
Sajnos a hotmail / outlook rendszerekbe jelenleg nem tudunk levelet küldeni, ezért kérjük, e címekkel kapcsolatban vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Utcalapunk, a Fedél Nélkül lapárusai javára eddig összegyűlt  2.649.431 forintot  a fent megjelölt célokra használjuk fel.
Nagyon hálásak vagyunk a fedél nélkül élők iránt tanúsított szolidaritásukért!
Köszönjük!