Budapest, 2020. augusztus 13.

Mit gondolnak a hajléktalan emberek – mire lenne igazából szükségük? Hogyan alakul egy ember élete, miután elveszíti lakhatását? Igénybe veszik és milyen esetben a hajléktalanellátó intézményeket? Az idei Február Harmadika Adatfelvétel eredményeiből kiderül, merre tovább, ha elveszett az otthon, és mire van szükség az újra élhető élethez.

Idén 22. alkalommal – még a humánjárvány Magyarországra történő begyűrűzése előtt – került sor a Menhely Alapítvány és az ország hajléktalan-ellátó szervezeteinek közös, éves adatfelvételére. Az idei felmérést a Hajléktalanokért Közalapítvány mellett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatta. A február 3-án lebonyolított kutatás kérdéseire 7604 hajléktalan ember adott értékelhető választ. Közülük 2104 ember közterületen lakott (737 fő Budapesten, 1367 fő vidéki városokban), míg 5500 ember fizetős, vagy ingyenes hajléktalan szállásokon (2330 Budapesten, 3170 vidéki városokban).

Az idei adatfelvétel során elsősorban arra kerestük a válaszokat, hogy a különböző élethelyzetből hajléktalanná vált emberek milyen szolgáltatásokat, támogatásokat vesznek igénybe elsősorban, ezek a szolgáltatások mennyire fontosak számukra. Valamint megkérdeztük azt is, mit gondolnak arról, mire lenne szükségük ahhoz, hogy kikerüljenek ebből az élethelyzetből.

Az adatfelvétel eredményei azt mutatják, hogy a hajléktalanná válás első fázisában majdnem minden második ember közterületen, vagy valamilyen maga építette kalyibában húzza meg magát, miközben igénybe veszik a különböző szolgáltatásokat (utcai szolgálatokat, nappali melegedőket, leginkább az ingyenes étkeztetést). A lakásukat elvesztők, de még rendszeres jövedelemmel rendelkezők többsége viszont a közterületen alvás helyett munkásszállón, barátjánál, ismerősénél, vagy rögtön valamilyen hajléktalanszálláson keres menedéket.

A hajléktalanként töltött időszak alatt leginkább kisebb, tisztább, jobban felszerelt szállókat, szobákat, egyúttal több odafigyelést, segítő beszélgetést, vagy éppen ápolói gondozást igényelnének. A válaszolók döntő többsége szerint ahhoz, hogy kikerüljön a hajléktalanságból, biztos havi keresetre, egy megfelelő lakás bérléséhez elegendő pénzre lenne szüksége. Többségük már nem reménykedik abban, hogy életében még önállóan lakhat majd egy lakásban.

Helyzetük megváltoztatásának az esélyét nagyban hátráltatja, hogy többségük elmúlt már ötvenéves, alacsony iskolai végzettségű (legfeljebb nyolc általános), és a mindennapjait korlátozó betegségben szenved. Döntő többségük havi 60 ezer forintnál kevesebb összegből tartja fenn magát, 38%-uk havi 30 ezer forintnál kevesebb pénzből vegetál.

Mindez a szintén forráshiánnyal küzdő, lepusztult állapotban lévő ellátórendszert, az abban dolgozó segítőket – akiknek a keresete egyre jobban elmarad az országos átlagtól – igen súlyos, egyre gyakrabban megoldhatatlan kihívások elé állítja.
Egyre égetőbb tehát azoknak a központi intézkedéseknek a meghozatala, melyek az önkormányzatokkal, az ellátókkal, és magukkal a hajléktalan emberekkel történt egyeztetések után alakítják, fejlesztik, a hajléktalanság problémájának kezelését.

A Február Harmadika Munkacsoport nevében:
Győri Péter dr. (C.Sc.)
Menhely Alapítvány
elnök

Kontakt: Gurály Zoltán +36 20 934 5821

A közlemény részletes alátámasztására a kutatás megállapításai:

  Sajtóközlemény: Világjárvány előtt…
  Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2020. február 3-i kérdőíves adatfelvételéről

 

 

 

30 éve dolgozunk a hajlék nélkül élő emberekért. 2020 tavasza a Covid-19 világjárvánnyal felforgatta megszokott életünket. Mindannyiunknak rászorulóknak, segítőiknek, és támogatóinknak is meg kellett tanulnunk, hogyan vigyázzunk jobban egymásra.

Alapítványunk menedékhelyén idős és beteg lakóink védelmében kijárási korlátozást vezettünk be és mindenkinek teljes ellátást biztosítottunk. Így 59 ember vészelte át fertőzés nélkül e nehéz időszakot. Irodalmi körrel és kertészkedéssel tudtuk színesíteni az együtt töltött időt.

 vajda covid

Melegedőinkben is korlátozásokat kellett bevezetni mindannyiunk védelmében, de alapvető étkezési szolgáltatásainkat folyamatosan biztosítottuk, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával.

 kurt covid

A járvány okozta válság sokakat sodort nehéz helyzetbe. A Fedél Nélkül utcalap árusai vevő nélkül maradtak, rengetegen vesztették el munkahelyüket, és ennek következtében lakhatási válságba kerültek. Hihetetlen gyors összefogás eredményeképpen online kampányunk során a magánszemélyektől kapott 4,5 millió forintnyi adományból közel 200 embernek tudtunk segíteni, hogy megőrizze lakhatását, vagy meglegyen a napi betevője.

Társadalmi összefogással sikerült – köszönjük, hogy Ön is támogatott minket!

Most újabb veszély fenyegeti sokak lakhatását. Július 1-vel feloldják a kilakoltatási moratóriumot. Hogy minél kevesebben veszítsék el végleg lakhatásukat, a tulajdonosok szolidaritására van szükség, türelemre, és konstruktivitásra. A válságnak ne legyen több áldozata! Minden nap haladék számít!

 laparuskoszonet 20200406

Kedves Kollégák!

A jelenlegi járványügyi helyzetben számos megkeresés érkezett mind a Főpolgármesteri Hivatalhoz, mind a nagyobb ellátó szervezetekhez azzal kapcsolatban, hogy a hajléktalanellátó intézmények napi gyakorlatában hogyan lehet a központi járványügyi intézkedéseket alkalmazni, illetve milyen olyan további lépések, eljárások lehetségesek és indokoltak, amivel a fertőzés veszélye csökkenthető.

A mellékelve küldött, a „A COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban” című ajánlások ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása érdekében készült a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei és a Menhely Alapítvány munkatársainak a közreműködésével és több más szervezet képviselőjének a hozzájárulásaival.

Az ajánlások kialakítása során feldolgoztuk és figyelembe vettük az elérhető külföldi ajánlásokat is. A dokumentum véglegesítéséhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival folytatott egyeztetések során kapott visszajelzéseket is felhasználtuk.

A mellékelve megküldött dokumentum a mai napon hatályban lévő központi kormányzati határozatok és útmutatók összefoglalása és közlése mellett konkrét protokollokat, eljárásmódokat javasol a különböző szolgáltatások működésével, a járványhoz kapcsolódó különböző helyzetek kezelésével kapcsolatban.

A benne szereplő információk jelenlegi információinkon alapulnak, annak visszatérő frissítését, aktualizálását tervezzük.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, intézménynek, kollégának és önkéntesnek, akik közreműködésükkel, saját anyagaik, tapasztalataik megosztásával segítették az ajánlások összeállítását!

Üdvözlettel:

Kártyás Irén (Menhely Alapítvány)
Misetics Bálint (Főpolgármesteri Hivatal)
dr. Papp Magor és Zakar Gergely (BMSZKI)

  A koronavírus járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban

 

 

A Magyarországot is érintő, koronavírus miatt bevezetett rendkívüli helyzet sokak munkáját, megélhetését veszélyezteti. A Fedél Nélkül hajléktalan munkatársai különösen nehéz időszak elé néznek. Az utcalapot mindnyájan a közterületeken állva árusítják Önöknek, munkába járóknak, Olvasóknak, és így volt ez hóban, esőben és a tikkasztó hőségben egyaránt. Most viszont helyzet van, és vigyáznunk kell egymás egészségére! Mindenki igyekszik családi körben maradni és egymást támogatni, hajléktalan kollégáinknak azonban éppen ez a támogatói háttér nem áll rendelkezésére.

Az utcai munkavégzés beszűkülése – bár most még többen próbálnak szokott helyükön találkozni Önökkel – fájó jövedelemkiesést okoz számukra, és megszerzett egzisztenciájukat egy pillanat alatt elveszíthetik. Sokan albérletben, szobabérletben, munkásszállón, fizetős szállón élnek, sokan maguk gondoskodnak még rászorultabb családtagjaikról és gyermekeikről. Sokuknak van komoly egészségügyi problémája és gyógyszerszükséglete. Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy most az online megrendelt lapszámunkat továbbra is olvashatják, és az érte utalt adományösszeget a Fedél Nélkül legrászorultabb kollégáinak megsegítésére fordítjuk.

A Fedél Nélkül 2020. március 19-től már 20 oldalon olvasható, új rovatokkal és kortárs szerzők írásaival kibővülve!
Rendelje meg Ön is online és legyen szolidáris a Fedél Nélkül lapárusaival a rendkívüli helyzetben!
Az akció visszavonásig él!

AZOK SZÁMÁRA, AKIK SZERETNÉK MEGKAPNI AZ ONLINE LAPOT, EGYÚTTAL TÁMOGATNÁK A LEGRÁSZORULTABBAKAT:

Mindazoknak, akik a Menhely Alapítvány online, Simple Pay rendszerű adományozási felületén egyszeri/rendszeres céladományt küldenek, és a "Személyes üzenet" rovatban az alábbi megjegyzést feltüntetik, elküldjük a kéthetilap legújabb kiadását. (E rendszer használatához internet és online vásárlásra alkalmas bankkártya szükséges - az adományozói felület nyílik meg e linkre kattintva.)

FNfelhivastamogatogomb

Kérjük,

  • az adatok közé e-mailcímét pontosan írja be!
  • Személyes üzenete ez legyen: „Adomany - Fedel Nelkul online”

A lapnak megszabott ára nincs, de hogy a segítség valóban segítség lehessen, az általunk ajánlott adomány alsó értéke 500 forint.

Kérjük, hogy válaszlevelünket és a lapot keressék az egyéb/promóció/spam mappákban is, az adományozásra igyekszünk 24 órán belül válaszolni.

Személyes adatait csak a küldés és az adományozás lebonyolítására használjuk, harmadik félnek nem adjuk át, az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően. Az adományozásról hivatalos adókedvezményre jogosító igazolást csak társasági adózók számára adhatunk ki.

Köszönjük támogatását és a tudnivalók tudomásulvételét!
Kérdés, kérés esetén kapcsolat: levelezesmenhelyhujo

Menhely Alapítvány,
Fedél Nélkül szerkesztőség
„Mindenkinek legyen otthona!”

menhely adjukossze

Nagyon köszönjük a segítséget!

************** FRISSÍTÉS: ************** 

Nagyon köszönjük a nagylelkű támogatást minden adományozónknak!

A 2020. április 15-én, szerdán 9:50-ig beérkezett minden kérésre e-mailben reagáltunk!
AKI NEM KAPOTT E-MAILT/KÜLDEMÉNYT, KÉRJÜK, JELEZZE AZT a levelezesmenhelyhujo e-mailcímen!
Sajnos a hotmail / outlook rendszerekbe jelenleg nem tudunk levelet küldeni, ezért kérjük, e címekkel kapcsolatban vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Utcalapunk, a Fedél Nélkül lapárusai javára eddig összegyűlt  2.649.431 forintot  a fent megjelölt célokra használjuk fel.
Nagyon hálásak vagyunk a fedél nélkül élők iránt tanúsított szolidaritásukért!
Köszönjük!

 

Mindenki számára nehéz helyzetek adódnak jelenleg a koronavírus-járvány okán, és azoknak a legnehezebb, akik a társadalmunk szélére szorultak.
Köszönjük mindenkinek, aki támogat minket, hogy fenntartsuk számukra nyújtott szolgáltatásainkat!

Támogatását itt fogadjuk >>>

fb jarvanyfelhivas

 

 

 

Nagyon köszönjük az adományokat! 2019. november 7-án 20:10-kor frissítve a cikk alatt!

A Menhely Alapítvány kiadója a Fedél Nélkül utcalapnak, és támogatója annak az összetett és összefüggő segítő munkának, amit a lap az otthontalan emberek megélhetésének és művészeti tevékenységének támogatására végez.
2016 októberében a Népszabadság napilap szerkesztőségét felfüggesztették - a szó szoros értelmében „kilakoltatták” addigi működésükből. Az egykori Szerkesztőség 2016. október végén a Fedél Nélkül lapban emlékszámot jelentetett meg ezért: ezzel segítve emlék állítását, valamint, hogy a lapot terjesztő otthontalan emberek adományhoz, megélhetéshez jussanak.

2019. október 17-én megjelent az utcalap 659. száma - ebben a befűzött mellékletet újra a Népszabadság napilap volt szerkesztőségének tagjai írták! Célunk e 4. jótékonysági akcióval is ügyfeleink és értük vágzett munkánk támogatása.

fedelnepkul 2019 kicsi

A lap az elsősorban fővárosi utcai terjesztőknél 15.000 példányban kapható a terjesztés két hete alatt, amíg a készlet tart. Korlátozott utánnyomást akkor tervezünk, ha az igények ezt mutatják.
A lapnak meghatározott ára nincs, az érte adott adomány az otthon nélkül élő terjesztőé.

AZOK SZÁMÁRA, AKIK SZERETNÉK MEGKAPNI A LAPOT, DE UTCAI TERJESZTŐKNÉL AZT NEM ÉRTÉK EL:

Ezt az emléklapszámot elektronikus formában vagy postai úton is elérhetővé tesszük - hasonlóan az előző évekhez.

Mindazoknak, akik a Menhely Alapítvány online bankkártyás felületén* egyszeri céladományt küldenek a 2019. október 21. és november 8. között, és a "Személyes üzenet" rovatban az alábbi jelzések egyikét feltüntetik, elküldjük az utcalap Népszabadság különkiadását.

Kérjük,
közleményként semmi mást ne írjanak, mint az alábbiakat!

 

 

 

2018 októberében, a harmadik alkalommal Népszabadság melléklettel megjelent Fedél Nélkül lapszám kapcsán beérkezett online adományok teljes összege 946.800 Ft volt. Nagylelkű támogatóinknak hála a Fedél Nélkül lap és terjesztőinek, alkotóinak munkája tovább folyhatott - köszönjük!

2018. évi adataink szerint a lapterjesztésből jövedelemkiegészítéshez jutó terjesztőink száma naponta 100-130 fő. Sokan közülük csökkent munkaképességű, munkaerő-piacon hosszú ideje passzív emberek, ezért munkájuk értéke többszöröse a terjesztéssel nyert bevételüknek.

633 cimlap web

Utcalapunk, a Fedél Nélkül munkája sokrétű. Klubokkal, saját rendezvényekkel szolgáljuk a terjesztőket és alkotókat, egyúttal az otthontalanság témájára érzékenyítő tevékenységet végzünk. Az újság készítésében, terjesztésének szervezésében is szívesen fogadjuk az önkéntes érdeklődőket.

Művészeti pályázatot tartunk fenn otthontalan emberek számára, a folyamatosan érkező alkotásokat havonta és évente is zsűrizzük, díjazzuk. Rendezvényeken, felolvasóesteken, kiállításokon, kötetekben jelentetjük meg a legkiemelkedőbb munkákat, ezzel is igyekszünk a jövedelem mellett elismeréshez segíteni a pályázó alkotókat.
A Fedél Nélkül Könyvek a Menhely Alapítvány saját kiadású művészeti könyvsorozata, mely a legkiválóbb alkotókat emeli a közönség elé.
Legújabban nemzetközi együttműködésekben veszünk részt, 2018 decemberében felvételt nyertünk az Utcalapok Nemzetközi Szövetségének (INSP) tagjai sorába.

A Fedél Nélkül kiterjedt munkáját három szociális munkás, és számtalan elkötelezett önkéntes segítő végzi, a Menhely Alapítvány hozzájárulása, és a támogatók adományai teszik lehetővé.

A 2018. évben beérkezett Népszabi-adományt az alábbiakra használtuk fel:

 - nemzetközi együttműködések, képzések:   250.000
 - művészeti pályázat (havi díjátadók, művészeti pályázat havidíjai, művészkellékek):  420.000
 - Első Kézből a Hajléktalanságról c. érzékenyítő program:  186.800
- rendezvények, kiállítások:  90.000
Mindösszesen:  946.800

Nagyon köszönjük, hogy támogatták munkánkat!