A BUDAPESTI HAJLÉKTALANELLÁTÁS HELYZETÉRŐL, A FÉRŐHELYEK AKTUÁLIS KIHASZNÁLTSÁGÁRÓL
Kiadja a Menhely Alapítvány - Budapest, 2013. január 9., szerda

2012 decemberében a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához (a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület által működtetett budai alközponttal együtt) 2600 hívás futott be. A hívások döntő többsége közterületen fellelt fedél nélküli emberhez hívott segítséget, vagy az utcai szolgálatoknak és a társszervezeteknek nyújtott információt az aktuális elhelyezési lehetőségekről, üres férőhelyekről. Naponta átlagosan harminc magánember kereste a szolgálatot, a rendőrök mintegy másfél száz esetben fordultak hasonló ügyben a Diszpécser Központhoz.

A 700 közterületi lakossági bejelentést követően, a többség igénybe vette a kiküldött Krízisautó, vagy utcai szolgálat segítségét, 144 felkeresett ember nem élt a segítséggel. A Krízisautó mintegy száz esetben éjjeli menedékhelyre, vagy orvosi ügyeletre szállította a rászorulókat.

2012 decemberében a budapesti éjjeli menedékhelyek férőhely kihasználtsága 90 százalékos volt. Az előző év hasonló időszakához képest Budapesten naponta átlagosan háromszáz emberrel több vette igénybe az éjjeli menedékhelyeket, de a megnövelt befogadó kapacitás miatt ez eddig nem okozott ellátási gondot. Közel 100 százalékos feltöltöttség jellemezte a Budapesten működő hajléktalan átmeneti szállásokat. Itt hosszabb ideig, szállásdíj ellenében lehet benntartózkodni. E férőhelyek száma is növekedett: 2012 decemberében éjjelente ötezer hajléktalan embernek nyújtottak fedelet ezek a szállások.