Az UMFT Közép-Magyarországi Operatív Program (továbbiakban: KMOP) keretén belül – a KMOP 5.1.1. integrált szociális városrehabilitáció, kiemelt projektek KMOP-5.1.1/B-2008-0001 azonosító számon – Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a Rév8 Zrt. megvalósításával zajlik a Magdolna Negyed Program II. Projekt.
Józsefvárosi Önkormányzat a Magdolna Negyed Program II. részeként egyebek mellett vállalta – MNP II. T3 Szociális és bűnmegelőzési program T3/5 – a Dankó utca közterület felügyelete szociális munkások segítségével projekt megvalósítását.

 

 

A program célja hogy a Magdolna-negyedben, különösen annak egyes területein (Dankó utca, Mátyás tér, Szerdahelyi utca, Teleki tér) képzett és gyakorlattal rendelkező szociális munkások utcai szociális munkát és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtsanak az itt élő vagy megforduló hajléktalan emberek számára, valamint elősegítsék azok alkalmi foglalkoztatását.

A Menhely Alapítvány a megerősített utcai szociális munka tevékenységét a Magdolna negyed területén 2010. június 28.-án kezdte meg, a terep helyzetének felmérésével, előkészületi munkákkal. A szolgáltatás ellátása során hétfőtől-péntekig napi hat órában két utcai szociális munkás végzi a terepmunkát. A Magdolna negyed teljes területét négy körzetre osztottuk fel, és naponta minden körzetet bejárva látjuk el feladatunkat.

Tevékenységünk az MNP II program által meghatározott két fő projektelem köré csoportosítható:
I. Utcai Szociális Munka – Az 1993. évi III. tv. 65/E. § által meghatározott feladatokat végezzük, melynek keretében az utcán tartózkodó hajléktalan személyek helyzetének, életkörülményeinek figyelemmel kísérését, szükség esetén ellátásának kezdeményezését, illetve az ellátás biztosításához kapcsolódó intézkedéseket tesszük meg.
II. Foglalkoztatás – Speciálisan a Magdolna negyed területén hajléktalan személyeket foglalkoztatunk közterületek takarítására hétfői és pénteki napokon. A program során nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani az együttműködő partnerrel, a JKKSZ Kft munkatársaival. Előfeltevésük alapján aggódva tekintettek a hajléktalanok foglalkoztatása elé, de sikerült olyan személyeket bevonnunk a programba, akik maradéktalanul helyt tudnak állni, az igen szigorú feltételrendszer ellenére is.
Elsősorban azon ügyfelek közül választottunk, akikkel a Magdolna Negyed területén találkoztunk, vagy ott „laknak”, vagy vesznek igénybe valamilyen szolgáltatást.
A projekt időtartama: 2010. június – október