A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt hétvégén az "igazi tél" beköszöntének következtében fokozatosan emelkedett a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága.

Január 15-én, éjszaka az országban átlagosan 84%-os, a fővárosban ennél valamivel kisebb arányú 80%-os kihasználtságról kaptunk információt. Néhány megyében (Vas, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) minden férőhelyen aludt valaki. A segítő szervezetek pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat, ha már megteltek a férőhelyek. Az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon.
A további regionális diszpécser szolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján.

A Diszpécser Szolgálat a 24 órában működő Krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre. A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig közel 4500 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. Aki kényszerűségből e szállásokon szeretné lehajtani a fejét, azt befogadják a különböző intézmények.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élő emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a télies időjárásnak! Köszönjük minden segítő szándékú embernek azt a rendkívüli aktivitást, melyet a legrászorultabb emberek megsegítése érdekében tanúsít!