Elindult adománygyűjtő kampányunk az Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) programunk résztvevői támogatására. Célunk e programmal, hogy a benne dolgozó, saját tapasztalatukból beszélő emberek, és a velük beszélgetők is közelebb jussanak a hajléktalanság megoldásához: a megértéshez, a párbeszédhez, a szemléletük és ezzel életük átformálásához. Most azt kérjük, segítsd adományoddal azt, hogy további sokezer diákhoz eljusson a hangjuk!

Adományozói felületünket a képre kattintva találod:

fb megosztas ekh2023 vegl

A hajléktalanság társadalmunk közelről kevésbé ismert, de az egyik legtöbb előítélettel kezelt problémája. Azt valljuk, a többségi társadalom felkészítése és párbeszéd nélkül nem képzelhető el a társadalom peremére került emberek visszailleszkedése. És kik is tudhatnának többet az otthon nélküli létről, ha nem maguk az érintettek, a hajléktalanságot megtapasztalt emberek? Fontos, hogy közvetlenül tőlük tanuljunk!

A Menhely Alapítvány kiadásában működő Fedél Nélkül utcalap terjesztői és alkotói a világ egyik leghatékonyabb érzékenyítő szolgáltatását nyújtják. Itt, az Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) nevű programunkban hajléktalan embereket készítünk fel arra, hogy saját történetüket megosszák másokkal. A közvetlen találkozás, az átélt tapasztalat hitelessége elementáris erővel hat a hallgatóságra és az előadókra egyaránt.

Az EKH programot annak alapítása óta az ötletadó Balog Gyula vezeti. Ő 2009-ben a Fedél Nélkül utcalap terjesztése mellett önéletrajzi novelláit is átadta vásárlóinak. Így egyik törzsvásárlójának is, egy középiskolai tanárnak, aki ennek nyomán kérte fel, beszélgessen el a diákokkal rendhagyó osztályfőnöki óra keretében, meséljen életéről, egyúttal a hajléktalanságából való kiemelkedésének küzdelmeiről. A találkozás mindkét félre nagy hatással volt: a diákok többsége elismerően jelzett vissza, míg Gyula a Fedél Nélkül szerkesztőségével közösen megalkotta az EKH programot, ami azóta további elemekkel (szituációs játék, élő könyvtár, városi séta) bővült. Az elmúlt 15 évben összesen 200 előadónk többszáz intézményben több mint 30.000 diákkal találkozott.

A programban az érintett előadók tréningeken vesznek részt, életük egy fontos része egyúttal a klub formájában élő kisközösség. Az EKH jelenlegi csapata 15 főből áll, vezetőjük koordinálásával jutnak el fővárosi és vidéki iskolákba és munkahelyekre. Fontos számukra a közösségben folyó, önbizalmat és készségeket adó tanulás is, és a programok fejlesztése, melyek az említett EKH-klubban és tréningeken valósulnak meg. Nagyon jó látni életükben azt a fontos változást, hogy a felelősséggel és jó minőségben végzett munka, és a saját történetük feldolgozása mennyi erőt ad számukra. Ez sokuknak segít abban a folyamatban, hogy egyre távolabb tudjanak lépni a hajléktalanságtól – önálló lakhatással és munkavállalással.

E programunk azonban most segítségre szorul! Ahhoz, hogy 2024-ben is újra diákok és felnőttek ezreinek tudjuk megmutatni, mit jelent a hajléktalanság igazi arca, a te támogatásodra van szükségünk!

Kérjük, segíts most támogatásoddal, hogy elérjük a program valódi céljához szükséges
1.500.000 forintot!

Támogatásodat itt küldheted el számunkra online adomány formájában.

A sok kicsi segítségével minden résztvevő egy nagy lépéssel közelebb jut a hajléktalanság megoldásához, a valódi párbeszédhez!

20.000 forint feletti adományozóink között a kampány végén 10 ajándékcsomagot is kisorsolunk (ezek tartalma dedikált könyvek ismert magyar íróktól, mozi- és állatkerti belépőjegyek, és a Fedél Nélkül-könyvsorozat darabjai).
Egyúttal, ha 150.000 forintnál nagyobb összeget adományozol, lehetőséged van ajándékunkként csapatodnak, barátaidnak megrendelni valamely szolgáltatásunkat!

Nagyon köszönjük segítséged!