Kulcs-tartó program

Ha már nem tudja törleszteni lakáshitelét…
Ha úgy érzi, hogy tartozásai miatt elvesztheti a fedelet a feje fölül…
Ha nem tudja, hogy hihet-e a fizetési nehézségeire megoldást kínálóknak…
Hívjon bennünket!

Nézzük meg együtt!
Gondoljuk át közösen!

A Menhely Alapítvány a hajléktalanság elkerülése céljából ingyenes, minden politikai és gazdasági érdekcsoporttól független tanácsadó szolgálattal várja Önt!

kulcs-tarto program

A programban adósságkezelésben jártas szociális munkások és jogászok működnek közre

- az aktuális helyzet értékelésében
- a kívánt, a lehetséges és a valószínűsíthető jövő tervezésében
- a konkrét lépések kivitelezésében.

Hívhat minket:

Hétfő-kedd-szerda 18:00-20:00 Telefon: +36 20 269 9838

(Személyes ügyfélfogadás telefonos interjú alapján.)

Írhat nekünk e-mailt:

E-mail: kulcstarto[kukac]menhely.hu

 

A Menhely Alapítvány „Kulcs-tartó” programja a hajléktalanság felé zuhanó emberek, családok támogatását, lakásvesztésének megelőzését tűzte ki célul.

Ma Magyarországon az adósságukat 120 napnál hosszabb ideje nem fizető háztartások száma kiemelkedően magas, mintegy 1,5 millió. 2009-ben egyes területeken megduplázódott az adósságkezelésre jelentkezők száma. A hajléktalanellátó szervezetek is tapasztalják, hogy olyan emberek kérnek tőlük tömegesen segítséget, akik még nem vesztették el lakhatásukat, de egzisztenciájuk már megrendült. A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához beérkező hívások között is egyre több olyannal találkozunk, amikor lakásban lakó vagy éppen a lakásvesztés pillanatában levő emberek kérnek információt, segítséget.

Általános tapasztalat, hogy a hajléktalanság veszélyzónájába kerülő emberek túl későn kérnek segítséget. Ilyenkor sokkal nehezebb már a helyzetük konszolidálása, sokszor szinte lehetetlen. Tapasztalataink szerint a családok szétesése, az emberek anyagi ellehetetlenülése miatt bekövetkező talajvesztésnek (hajléktalanná válásnak) hosszú lappangó időszaka van. A szokásos családi krízisnek látszó válságok gyakran visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el. Ekkor szakadnak szét azok az emberi kötelékek, amelyek a krízishelyzet megszűnése után sem állíthatók helyre. Ebben a helyzetben annyira lebénítja az embereket a bekövetkező baj lehetőségének gondolata, hogy a legkézenfekvőbb lépéseket sem tudják megtenni. Az elhatalmasodó, feldolgozhatatlannak látszó traumák egyik kiindulópontja sokszor az adósságterhek miatt keletkezett belső és külső konfliktus.

„Kulcs-tartó” programunkkal arra teszünk kísérletet, hogy a krízishelyzet hosszan lappangó időszakában nyújtsunk segítséget. A programmal preventív lehetőséget kívánunk nyújtani a Budapesten és agglomerációjában élő, bajba került emberek számára. Olyan telefonon elérhető konzultációt teszünk lehetővé, mely akár anonim módon is igénybe vehető, s melyen keresztül a bajba került ember időben informálódhat lehetőségeiről.

Ennek keretében a segítséget kérő embert - helyzetének felmérése után - informáljuk az általa igénybe vehető segítségekről, így az esetlegesen elérhető pénzbeli ellátásokról; szükség szerint jogi, pszichológiai és adósságkezelési tanácsadást is ajánlunk. Felkészítjük a szolgáltatások igénybevételére, tájékoztatjuk a feltételekről. A legnehezebb esetekben a hajléktalanság felé zuhanó emberrel, családdal együtt gondolkodva térképezzük fel a lehetséges kivezető utakat, lakhatási lehetőségeket.

Alternative flash content

Requirements