Budapest, 2016. április 26.

Hajléktalan (t)örvény - Lehet-e az ingoványra építeni?

A Február Harmadika Munkacsoport szakemberei által – immár 18. éve, változó tartalommal - összeállított rövid kérdőívre idén, a tél leghidegebb napján 10.206 hajléktalan helyzetben lévő ember válaszolt. Közülük 6.784 ember hajléktalan szállón, 3.422 ember közterületen, fedél nélkül aludt ezen az éjszakán is az országban. Ez továbbra is „csak” a jéghegy csúcsa, azok, akiket aznap éjszaka megtaláltak és válaszoltak is a kérdésekre. Az ország 78 településének (elsősorban városok) mintegy 253 hajléktalanellátó szolgálata vett részt az idei felmérésben.

A válaszadók 1/10-ének 2016 januárjában nem volt 100 Ft-nál több pénze, minden negyedik magyarországi hajléktalan mindenhol a világon, akár Afrikában is a legszegényebbek közé tartozna a napi 1,9 USD bevételével. Immár közel minden harmadik hajléktalan ember roma, vagy környezete annak tartja. 2016 január elseje és február harmadika között, 34 nap leforgása alatt 115 ember vált hajléktalanná Magyarországon, naponta három ember.

A lecsúszás, a testi-lelki és anyagi elnyomorodás, a képzettség, a munka és a család hiánya, az anyagi és lakhatási, egészségügyi támogatások hiánya, a perspektívák hiánya olyan örvény, melyből mások is, a hajléktalanok is alig-alig tudnak kikecmeregni. A még meglévő segítő szervezetek, a különböző önkéntes és támogatott programok, egyéni kezdeményezések olykor  a túlélésen túl is segítséget tudnak nyújtani a bajba kerülteknek, azonban ez a tömeges elnyomorodást, annak folyamatos újratermelődését nem képes megállítani.

Ezért több szakember Kiáltványt fogalmazott meg a helyzet megváltoztatása érdekében, melyben javasolják, hogy a büntetés helyett inkább azt foglalják helyi és országos jogszabályokba, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor a helyi közösség más tagja nyújtson számára - lehetőségeihez mérten - segítséget közvetlen segítségnyújtással, vagy ha erre nem képes, akkor legalább hívja a megfelelő szervezetet, vagy embert segíteni a bajba jutotton.
Ezzel talán csökkenteni lehetne a naponta szemünk előtt lezajló emberi tragédiák számát.

dr. Győri Péter
Menhely Alapítvány
elnök

A sajtótájékoztatón elhangzottak:

  Sajtóközlemény - Hajléktalan (t)örvény - Lehet-e az ingoványra építeni?
  Hajléktalan Jogok Kiáltványa
  Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2016 február 3-i kérdőíves adatfelvételéről

Fertőzött pénz – társadalmi kísérlet

Sajtóközlemény - Budapest, 2016.03.09.

Miközben a lakosság nagyobbik fele (69%) egyetért azzal, hogy a hajléktalanokat segíteni kell, és a lakosság 7 százalékának van közvetlen családi, vagy ismeretségi körében hajléktalan, mégis erősek az előítéletek velük szemben - derült ki a Medián reprezentatív felméréséből , valamint a Menhely Alapítvány Fertőzött pénz című társadalmi kísérletéből.

Kutatásokból tudjuk, hogy egy átlagos európai papírpénzen akár 26 ezer egészségre ártalmas baktérium lehet, de most a Menhely Alapítvány és a THE DIVISION közös társadalmi kísérletéből az is kiderült, hogy a pénzhez nemcsak bacilusok, hanem előítéletek is tapadnak. A kísérletet a The Division videójáték apokaliptikus története ihlette, melyben baktériumokkal fertőzött pénz miatt pusztító járvány tör ki. A kísérlet célja az volt, hogy bemutassa, mi történik, ha egy hajléktalan ember nem pénzt kér, hanem adni akar. Elfogadunk-e egyáltalán bármit egy hajléktalantól, vagy elutasítjuk, mert az előítéleteink irányítanak bennünket, és fertőzöttnek gondoljuk, ami tőlük érkezik?

A kísérletben egy óra alatt 80 járókelőt szólított meg Szilárd, aki hajléktalan, hogy 20 db 500 Ft-os bankjegyet osszon szét közöttük. A megszólítottak 62,5 százaléka meg sem állt, nemhogy párbeszédre, de szemkontaktusra sem volt nyitott. Nem is érzékelték a szokatlan, fordított helyzetet, észre sem vették a pénzt, amit a hajléktalan ember felkínált. Kisebbségben voltak azok, akik megálltak (30,4 százalék),vagy legalább felfigyeltek a meglepő helyzetre, beszélgetésbe elegyedtek. Volt, aki vonakodva, de elfogadta a pénzt, volt, aki azért utasította vissza, mert felmérte, hogy sokkal nagyobb szüksége van rá a hajléktalannak, és voltak olyanok is, akik két friss banánnal, vagy öleléssel viszonozták a gesztust.

A kísérletről szóló videó:

A kísérlet eredménye érzékelteti a hajléktalanok társadalmi perifériára szorultságát. A többség nem tekint egyenrangú emberként rájuk, míg a felmérésben empatikusnak tartjuk magunkat, addig éles helyzetben ez az empátia már „nem jön elő”. Pedig egy erős, fejlődni képes társadalom alapvető feltétele, hogy az egyre növekvő számú, kilátástalan helyzetű réteggel legyen kapcsolat, ismerjük a problémáikat és mindenki a maga lehetőségei szerint segítse őket. Az odafigyelés az első lépés ehhez.

„Az Alapítvány számára nem csupán a kísérlet volt érdekes a The Divison-nel történő együttműködés során. Az is fontos része üzenetünknek, hogy a hajléktalan emberek aktívan részt vehetnek sorsuk alakításában - és ennek a törekvésnek jó támogatója lehet más területen, piaci alapon működő vállalkozás is!” - mondta Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa.

Első Kézből a Hajléktalanságról programunk

Megdöbbentő adat, hogy a felnőtt korú lakosság 7 százalékának, vagyis több mint 600 ezer embernek egészen közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról, mert ismerősei, rokonai, családtagjai között van hajléktalan. Ennek ellenére nem tudunk eleget a helyzetükről, nem vagyunk elég empatikusak, ezért a Menhely Alapítvány érzékenyítő programokat indított el, hogy oszlassa az előítéleteket és nyitottabb, szolidárisabb társadalmat építsen.

Az Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) program szociális munkások, hajléktalanságot tapasztalt emberek, valamint önkéntesek segítségével zajlik több éve.

„Rendhagyó Osztályfőnöki Órák” keretében iskolások hajléktalanságot megtapasztalt emberekkel és élettörténeteikkel ismerkedhetnek meg. Az órát szituációs játék zárja, így a diákok is átélhetik a hajléktalanok mindennapi élethelyzeteit, nehézségeiket, konfliktusaikat.

Az „Élő Könyvtár”olyan emberekből áll, akik előítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülő csoportokat képviselnek, és akik gyakran diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai. Mindegyikük egy-egy könyv, akit ki lehet „kölcsönözni” a sorsukra kíváncsi embereknek - egy személyes beszélgetés erejéig. A beszélgetés során, a hallottakat végiggondolva, a kölcsönző jobban megértheti a helyzetüket, és elfogadóbbá válhat irántuk.

A „Lépjen Be a Nappalimba!” – városi séta hajléktalan szemmel egy speciális idegenvezetés, ahol az egyik túravezető hajléktalan ember, a másikszociális munkás. Segítségükkel a séta résztvevői a hajléktalan ember szemszögéből láttatva járják végig a közterületeket, akár éppen azokat, ahol maguk is mindennap megfordulnak. Az idegenvezetők olyan helyeket mutatnak meg, melyek a hajléktalan emberek számára jelentőséggel bírnak, és közben történeteket mesélnek a saját életükről, a tapasztalataikról, az utcai lét nehézségeiről.   http://www.menhely-ekh.hu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A hajléktalanságról

Öt év alatt legalább 50 ezer különböző ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni, vagy hajléktalan szállást igénybe venni. A sokak által vitatott hajléktalan-ellátás öt év alatt legalább 50 ezer krízishelyzetben lévő embernek nyújtott segítséget. Ez egyben azt is jelenti, hogy hátrahagyott gyerekeikkel, közvetlen családtagjaikkal együtt öt év alatt legalább 100 ezer embert érintett közvetlenül a hajléktalanság Magyarországon.

Továbbra is nagyon sokan betegek, munkaképtelenek, tartósan munkanélküliek a hajléktalan helyzetben lévők közül, tíz hajléktalan emberből mindössze egy él rendszeres, kettő pedig alkalmi munkából.
A hajléktalan élethelyzet a szélsőséges kirekesztettség egy formája, az egyéni, társadalmi, intézményi megtartó erők, segítő rendszerek hiányának elfogadhatatlan következménye. A Menhely Alapítvány célja ezen a helyzeten változtatni, hogy "Mindenkinek legyen otthona!"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

További információ:
Kepe Róbert -„Első Kézből a Hajléktalanságról”- + 36 20 468 2617 -  sajtoinformacio@menhely.hu
Gurály Zoltán - Előítélet-kutatás - +36 20 934 5821  -  sajtoinformacio@menhely.hu

A Menhely Alapítvány közleménye - Budapest, 2016. január 4.

A Menhely Alapítvány által működtetett Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálathoz beérkező információk szerint, a hajléktalan emberek számára működtetett éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 2016. január 3-án éjszaka a Fővárosban, és  országosan is 91%-os volt.

A régiók közül az Észak-magyarországi Régióban volt a legmagasabb ez az arány, ahol a kihasználtság 100% fölé emelkedett, azaz ott többen veszik igénybe a szálláshelyeket, mint amennyi hivatalosan rendelkezésre áll.

A Fővárosban még vannak szabad férőhelyek, az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat az embereket, akik fedett helyen szeretnének éjszakázni az elkövetkező hideg napokban.

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon.
A Diszpécser Szolgálat a 24 órában működő Krízisautót, valamint a speciális utcai szolgálatokat küldi ki, akik segítenek a fedél nélküli emberek elhelyezésében, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják a szállások nyújtotta lehetőséget. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1800 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több, mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. Aki kényszerűségből e szállásokon szeretné lehajtani a fejét, azt befogadják a különböző intézmények.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében ismert magányos emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak!

"Mélyülő nyomor" címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán a Menhely Alapítvány a 2014. évi "Február Harmadika" adatfelvétel legújabb eredményeiről. Idén 16. alkalommal került sor a hajléktalan emberek körében végzett országos szociológiai adatfelvétel megszervezésére és lebonyolítására.

Az idei felmérés adataiból kitűnik, hogy egyre mélyebb a nyomor, egyre kilátástalanabb a szegények sorsa. A hajléktalan emberek munkába állási, megélhetési esélyei szűkülnek, a kiszolgáltatottságuk nő. Magyarország legnagyobb vidéki városaiban a fedél nélkül élők legalább ugyanannyian, de sok helyen jóval többen vannak, mint azok, akik valamilyen szállásnyújtó intézményben hajthatják fejüket nyugovóra.

2014-ben az ország minden régiójából, valamennyi megyéből több mint hatvan település kapcsolódott be az adatgyűjtésbe. Néhány kivételtől eltekintve az ország minden szállásnyújtó intézménye és utcai gondozó szolgálata részt vett a munkában. Az adatfelvételt – mint eddig mindig, most is – az együttműködő szervezetek intézményeiben, valamint utcán dolgozó szociális munkások segítették.

A február harmadikán végzett adatfelvételek azért fontosak, mert a hajléktalan helyzetben lévők életkörülményeiről, azok aktuális változásairól nyújtanak átfogó képet. Az adatfelvétel során kapott információk, az évről, évre követhetővé váló változások segítik a hajléktalan emberek számára nyújtott szolgáltatások, ellátások fejlesztését.

A Február Harmadika Munkacsoport nevében köszönjük minden válaszadó hajléktalan embernek, minden részt vevő szervezetnek, és a kérdőívek kitöltését segítő minden kollégának az országban, hogy immár 16. alkalommal önzetlenül segítették ezt az ÓRIÁSI adatfelvételt!

A felmérés eredményeivel kapcsolatban további információ kérhető:

http://www.menhely.hu
Név: Gurály Zoltán
E-mail: februarharmadika@menhely.hu

Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2014 február 3-i kérdőíves adatfelvételéről (Összefoglaló: Győri Péter - Gurály Zoltán - Szabó Andrea) >>>

A korábbi évek eredményeit bemutató anyagok >>>

A MENHELY ALAPÍTVÁNY FELHÍVÁSA LAKOSSÁGI SZOLIDARITÁSRA

Új jogszabályok rendelkeznek arról, hogy Budapest számos közterületén az életvitelszerű tartózkodás jogellenes, aki e területeket a rendészeti szervek felszólítására nem hagyja el, az szabálysértést követ el.
Amíg az állam, az önkormányzatok nem tudnak mindent megtenni annak érdekében, hogy minden egyes polgártársunknak munkája, lakhatása, minimális jövedelme, biztonságos otthona legyen, addig magunknak is segítséget kell nyújtanunk a fedél nélküli embereknek.

Arra kérjük minden felekezet papjait és híveit, hogy ne zárják be kapuikat a menedéket keresők elől.

Arra kérjük a használaton kívüli magánterületek tulajdonosait, a társadalmi szolidaritást vállaló magánvállalkozásokat, közintézményeket és lakóközösségeket, hogy lehetőségeikhez mérten nyújtsanak menedéket a kívül rekedteknek.

Arra kérjük a gyermekvédelmi, szociális és egészségügyi intézményeket, hogy lakhatási lehetőség hiányában ne tegyék utcára az embereket, a büntetés-végrehajtási intézmények gondoskodjanak az érintettek utógondozásáról.

Arra kérjük az eljáró hatóságok dolgozóit, hogy lakhatási lehetőség hiányában ne büntessék meg az otthontalan embereket!

Arra kérjük a segítséget kérőket, hogy Budapesten hívják bizalommal a Regionális Diszpécser Szolgálat számát: 061 338-4186.

Végül, arra kérjük a helyi és országos ügyekben döntéshozókat, hogy ők is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mindenkinek lehessen otthona, itt, ebben a hazában.


Budapest, 2013. november 14.

Győri Péter
kuratórium elnöke

A Menhely Alapítvány idén először írt ki pályázatot kollégája, Felkai Béla emlékére. A jelölők fedél nélkül élő emberek, a jelöltek pedig az őket segítő szociális munkások lehettek, összesen 422 jelölés érkezett 110 kollégára. A díj odaítéléséről a család képviselőjéből, az alapítvány képviselőjéből, illetve egy otthontalan emberből álló háromtagú testület döntött, és a Szegénységellenes világnap alkalmából adták át.

A díjat Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala megyei szervezetének szociális munkása nyerte. Jelölése indoklása szerint ő „nem csak elhiteti, és nem csak mondja, de szent meggyőződése az, hogy minden ember értékes, még ha az utcán, vagy a hajléktalanszállón élnek is”.

Felkai Béla 1993 óta volt nélkülözhetetlen munkatársa a Menhely Alapítványnak. Papírforma szerint gépkocsivezetőként dolgozott, azonban a kollégák, a szakma, a hajléktalan emberek mind tudták: ő ennél jóval több. Gazdája volt a Teajáratnak, majd a Krízisautónak, társa az utcán dolgozó szociális munkásoknak.Szeretették a hajléktalan-ellátásban dolgozó kollégák, bárhol bukkant fel, mindig közvetlenséget, jó kedvet hozott, sokszor ő volt az összekötő kapocs a szakma különféle intézményei között. Szerették közvetlen munkatársai, mert mindig lehetett rá számítani, kreatív és nagylelkű volt, és szerették azok az emberek, akik érdekében télen-nyáron fáradhatatlanul rótta a főváros utcáit. A szakmából csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy úgy ismerik a közterületen élőket, mint ő ismerte, és még kevesebben, hogy úgy képesek feléjük fordulni, ahogy ő tette. Évekre visszamenőleg emlékezett, melyik embert, hol kell keresni, miben kell segíteni, tudta, mi az a néhány szó, amellyel a törődés legjobban kifejezhető.2012 decemberében, rövid betegséget követően, hatvan évesen váratlanul távozott közülünk.A Menhely Alapítvány a díjjal Felkai Béla emléke mellett a fedél nélkül élő emberek véleményalkotási, visszajelzési lehetőségeit is erősíteni kívánta, mivel ez a szociális munka fontos „mércéje”. Felkai Béla példamutató személye és a nagyszámú jelölés megerősítette az alapítványt abban, hogy jó úton indult el.

A LAKOSSÁG TÖBBSÉGE INKÁBB SEGÍTENÉ A HAJLÉKTALANOKAT, MINT BÜNTETNÉ

A lakosság 69 %-a szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat és csupán 2 %-a szerint kellene inkább büntetni. Az emberek pártszimpátiája nem befolyásolja lényegesen az erről alkotott véleményüket. A kormánypártok szimpatizánsainak kétharmada is inkább segítene az ilyen helyzetben lévőkön.

Csupán minden harmadik ember gondolja azt, hogy a hajléktalanok maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Az emberek közel kétharmadát azért zavarja, hogy vannak hajléktalanok, mert azt gondolják, hogy jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia. A döntő többségnek az a véleménye, hogy segíteni kellene a hajléktalanokat is, hogy a munkájukból megéljenek (85%), több emberi és szociális gondoskodás kellene (80%), és hasznos lenne több hajléktalanszállót építeni, több férőhelyet kialakítani (78%). De sokan javasolják azt is, hogy hasznos lenne kevésbé komfortos szociális bérlakásokat felajánlani a hajléktalanoknak (64%), vagy valamilyen lakhatási támogatást nyújtani a hajléktalanok részére (61%).

Miközben az emberek nagy többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A többség az utóbbi megoldásokat nem támogatja.

Megrázó eredménye a felmérésnek, hogy a felnőtt korú lakosság 7 %-a úgy nyilatkozott, hogy van az ismerősei, rokonai, családtagjai közül valaki, aki hajléktalan. Vagyis több, mint 600 ezer embernek egészen közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról.

(Az országos reprezentatív felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte személyes megkérdezéssel 2013 márciusának utolsó hetében a Menhely Alapítvány felkérésére.)

A Február Harmadika Munkacsoport ezévi adatfelvétele során közel tízezer hajléktalan ember is válaszolt ugyanezekre a kérdésekre. (Mind a hajléktalan emberek, mind a budapesti lakosság véleményének változásáról összehasonlítható adatok is rendelkezésre állnak 2007-ből és 2005-ből.)
Az érintett hajléktalan emberek zöme is elsősorban munkát szeretne (82%), valamilyen lakhatási támogatást (73%), több hajléktalanszállót (72%), vagy éppen kevésbé komfortos szociális bérlakásokat (71%). Ugyan a szállókon élő hajléktalanok és a közterületeken megkérdezett fedél nélküliek véleménye markánsan eltér arról, hogy rá kellene-e kényszeríteni a hajléktalanokat arra, hogy használják a hajléktalanszállókat, és ne az utcán aludjanak, illetve ki kellene-e tiltani őket a belvárosból, azonban döntő többségük nem ért egyet helyzetük ilyen kezelésével.

Budapest, 2013. április 21.

Dr. Győri Péter
Menhely Alapítvány
gyori_peter@yahoo.com

Grafikonos illusztráció megtalálható ITT.