A LAKOSSÁG TÖBBSÉGE INKÁBB SEGÍTENÉ A HAJLÉKTALANOKAT, MINT BÜNTETNÉ

A lakosság 69 %-a szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat és csupán 2 %-a szerint kellene inkább büntetni. Az emberek pártszimpátiája nem befolyásolja lényegesen az erről alkotott véleményüket. A kormánypártok szimpatizánsainak kétharmada is inkább segítene az ilyen helyzetben lévőkön.

Csupán minden harmadik ember gondolja azt, hogy a hajléktalanok maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Az emberek közel kétharmadát azért zavarja, hogy vannak hajléktalanok, mert azt gondolják, hogy jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia. A döntő többségnek az a véleménye, hogy segíteni kellene a hajléktalanokat is, hogy a munkájukból megéljenek (85%), több emberi és szociális gondoskodás kellene (80%), és hasznos lenne több hajléktalanszállót építeni, több férőhelyet kialakítani (78%). De sokan javasolják azt is, hogy hasznos lenne kevésbé komfortos szociális bérlakásokat felajánlani a hajléktalanoknak (64%), vagy valamilyen lakhatási támogatást nyújtani a hajléktalanok részére (61%).

Miközben az emberek nagy többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A többség az utóbbi megoldásokat nem támogatja.

Megrázó eredménye a felmérésnek, hogy a felnőtt korú lakosság 7 %-a úgy nyilatkozott, hogy van az ismerősei, rokonai, családtagjai közül valaki, aki hajléktalan. Vagyis több, mint 600 ezer embernek egészen közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról.

(Az országos reprezentatív felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte személyes megkérdezéssel 2013 márciusának utolsó hetében a Menhely Alapítvány felkérésére.)

A Február Harmadika Munkacsoport ezévi adatfelvétele során közel tízezer hajléktalan ember is válaszolt ugyanezekre a kérdésekre. (Mind a hajléktalan emberek, mind a budapesti lakosság véleményének változásáról összehasonlítható adatok is rendelkezésre állnak 2007-ből és 2005-ből.)
Az érintett hajléktalan emberek zöme is elsősorban munkát szeretne (82%), valamilyen lakhatási támogatást (73%), több hajléktalanszállót (72%), vagy éppen kevésbé komfortos szociális bérlakásokat (71%). Ugyan a szállókon élő hajléktalanok és a közterületeken megkérdezett fedél nélküliek véleménye markánsan eltér arról, hogy rá kellene-e kényszeríteni a hajléktalanokat arra, hogy használják a hajléktalanszállókat, és ne az utcán aludjanak, illetve ki kellene-e tiltani őket a belvárosból, azonban döntő többségük nem ért egyet helyzetük ilyen kezelésével.

Budapest, 2013. április 21.

Dr. Győri Péter
Menhely Alapítvány
gyori_peter@yahoo.com

Grafikonos illusztráció megtalálható ITT.