A Menhely Alapítvány idén először írt ki pályázatot kollégája, Felkai Béla emlékére. A jelölők fedél nélkül élő emberek, a jelöltek pedig az őket segítő szociális munkások lehettek, összesen 422 jelölés érkezett 110 kollégára. A díj odaítéléséről a család képviselőjéből, az alapítvány képviselőjéből, illetve egy otthontalan emberből álló háromtagú testület döntött, és a Szegénységellenes világnap alkalmából adták át.

A díjat Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala megyei szervezetének szociális munkása nyerte. Jelölése indoklása szerint ő „nem csak elhiteti, és nem csak mondja, de szent meggyőződése az, hogy minden ember értékes, még ha az utcán, vagy a hajléktalanszállón élnek is”.

Felkai Béla 1993 óta volt nélkülözhetetlen munkatársa a Menhely Alapítványnak. Papírforma szerint gépkocsivezetőként dolgozott, azonban a kollégák, a szakma, a hajléktalan emberek mind tudták: ő ennél jóval több. Gazdája volt a Teajáratnak, majd a Krízisautónak, társa az utcán dolgozó szociális munkásoknak.Szeretették a hajléktalan-ellátásban dolgozó kollégák, bárhol bukkant fel, mindig közvetlenséget, jó kedvet hozott, sokszor ő volt az összekötő kapocs a szakma különféle intézményei között. Szerették közvetlen munkatársai, mert mindig lehetett rá számítani, kreatív és nagylelkű volt, és szerették azok az emberek, akik érdekében télen-nyáron fáradhatatlanul rótta a főváros utcáit. A szakmából csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy úgy ismerik a közterületen élőket, mint ő ismerte, és még kevesebben, hogy úgy képesek feléjük fordulni, ahogy ő tette. Évekre visszamenőleg emlékezett, melyik embert, hol kell keresni, miben kell segíteni, tudta, mi az a néhány szó, amellyel a törődés legjobban kifejezhető.2012 decemberében, rövid betegséget követően, hatvan évesen váratlanul távozott közülünk.A Menhely Alapítvány a díjjal Felkai Béla emléke mellett a fedél nélkül élő emberek véleményalkotási, visszajelzési lehetőségeit is erősíteni kívánta, mivel ez a szociális munka fontos „mércéje”. Felkai Béla példamutató személye és a nagyszámú jelölés megerősítette az alapítványt abban, hogy jó úton indult el.