A Menhely Alapítvány közleménye - Budapest, 2016. január 4.

A Menhely Alapítvány által működtetett Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálathoz beérkező információk szerint, a hajléktalan emberek számára működtetett éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 2016. január 3-án éjszaka a Fővárosban, és  országosan is 91%-os volt.

A régiók közül az Észak-magyarországi Régióban volt a legmagasabb ez az arány, ahol a kihasználtság 100% fölé emelkedett, azaz ott többen veszik igénybe a szálláshelyeket, mint amennyi hivatalosan rendelkezésre áll.

A Fővárosban még vannak szabad férőhelyek, az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat az embereket, akik fedett helyen szeretnének éjszakázni az elkövetkező hideg napokban.

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon.
A Diszpécser Szolgálat a 24 órában működő Krízisautót, valamint a speciális utcai szolgálatokat küldi ki, akik segítenek a fedél nélküli emberek elhelyezésében, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják a szállások nyújtotta lehetőséget. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1800 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több, mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. Aki kényszerűségből e szállásokon szeretné lehajtani a fejét, azt befogadják a különböző intézmények.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében ismert magányos emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak!