Budapest, 2016. április 26.

Hajléktalan (t)örvény - Lehet-e az ingoványra építeni?

A Február Harmadika Munkacsoport szakemberei által – immár 18. éve, változó tartalommal - összeállított rövid kérdőívre idén, a tél leghidegebb napján 10.206 hajléktalan helyzetben lévő ember válaszolt. Közülük 6.784 ember hajléktalan szállón, 3.422 ember közterületen, fedél nélkül aludt ezen az éjszakán is az országban. Ez továbbra is „csak” a jéghegy csúcsa, azok, akiket aznap éjszaka megtaláltak és válaszoltak is a kérdésekre. Az ország 78 településének (elsősorban városok) mintegy 253 hajléktalanellátó szolgálata vett részt az idei felmérésben.

A válaszadók 1/10-ének 2016 januárjában nem volt 100 Ft-nál több pénze, minden negyedik magyarországi hajléktalan mindenhol a világon, akár Afrikában is a legszegényebbek közé tartozna a napi 1,9 USD bevételével. Immár közel minden harmadik hajléktalan ember roma, vagy környezete annak tartja. 2016 január elseje és február harmadika között, 34 nap leforgása alatt 115 ember vált hajléktalanná Magyarországon, naponta három ember.

A lecsúszás, a testi-lelki és anyagi elnyomorodás, a képzettség, a munka és a család hiánya, az anyagi és lakhatási, egészségügyi támogatások hiánya, a perspektívák hiánya olyan örvény, melyből mások is, a hajléktalanok is alig-alig tudnak kikecmeregni. A még meglévő segítő szervezetek, a különböző önkéntes és támogatott programok, egyéni kezdeményezések olykor  a túlélésen túl is segítséget tudnak nyújtani a bajba kerülteknek, azonban ez a tömeges elnyomorodást, annak folyamatos újratermelődését nem képes megállítani.

Ezért több szakember Kiáltványt fogalmazott meg a helyzet megváltoztatása érdekében, melyben javasolják, hogy a büntetés helyett inkább azt foglalják helyi és országos jogszabályokba, hogy ha valaki segítségre szorul, akkor a helyi közösség más tagja nyújtson számára - lehetőségeihez mérten - segítséget közvetlen segítségnyújtással, vagy ha erre nem képes, akkor legalább hívja a megfelelő szervezetet, vagy embert segíteni a bajba jutotton.
Ezzel talán csökkenteni lehetne a naponta szemünk előtt lezajló emberi tragédiák számát.

dr. Győri Péter
Menhely Alapítvány
elnök

A sajtótájékoztatón elhangzottak:

  Sajtóközlemény - Hajléktalan (t)örvény - Lehet-e az ingoványra építeni?
  Hajléktalan Jogok Kiáltványa
  Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2016 február 3-i kérdőíves adatfelvételéről