A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt hétvégén az "igazi tél" beköszöntének következtében fokozatosan emelkedett a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága.
2018. február 24-én, éjszaka az országban átlagosan 90%-os, a fővárosban ennél valamivel kisebb arányú 85%-os kihasználtságról kaptunk információt. Néhány megyében (Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) minden férőhelyen aludt valaki. A segítő szervezetek pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat, ha már megteltek a férőhelyek. Az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni. (A területünkön kijelölt túlélési pontok listája itt.)

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon. A regionális diszpécser szolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján.
A Diszpécser Szolgálat a 24 órában működő Krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre. A rendkívüli hidegre tekintettel a Menhely Alapítvány egy plusz Krízisautót is működtet az éjszakai órákban, hogy minél több ember kaphasson szakszerű segítséget.
A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézménye,  mint 1972 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig közel 4500 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. Aki kényszerűségből e szállásokon szeretné lehajtani a fejét, azt befogadják a különböző intézmények.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élő emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos, emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak! Köszönjük minden segítő szándékú embernek azt a rendkívüli aktivitást, melyet a legrászorultabb emberek megsegítése érdekében tanúsít!

Aknai Zoltán
igazgató
Menhely Alapítvány
Budapest, 2018. február 26.