Kedves Kollégák!

A jelenlegi járványügyi helyzetben számos megkeresés érkezett mind a Főpolgármesteri Hivatalhoz, mind a nagyobb ellátó szervezetekhez azzal kapcsolatban, hogy a hajléktalanellátó intézmények napi gyakorlatában hogyan lehet a központi járványügyi intézkedéseket alkalmazni, illetve milyen olyan további lépések, eljárások lehetségesek és indokoltak, amivel a fertőzés veszélye csökkenthető.

A mellékelve küldött, a „A COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban” című ajánlások ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása érdekében készült a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei és a Menhely Alapítvány munkatársainak a közreműködésével és több más szervezet képviselőjének a hozzájárulásaival.

Az ajánlások kialakítása során feldolgoztuk és figyelembe vettük az elérhető külföldi ajánlásokat is. A dokumentum véglegesítéséhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival folytatott egyeztetések során kapott visszajelzéseket is felhasználtuk.

A mellékelve megküldött dokumentum a mai napon hatályban lévő központi kormányzati határozatok és útmutatók összefoglalása és közlése mellett konkrét protokollokat, eljárásmódokat javasol a különböző szolgáltatások működésével, a járványhoz kapcsolódó különböző helyzetek kezelésével kapcsolatban.

A benne szereplő információk jelenlegi információinkon alapulnak, annak visszatérő frissítését, aktualizálását tervezzük.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, intézménynek, kollégának és önkéntesnek, akik közreműködésükkel, saját anyagaik, tapasztalataik megosztásával segítették az ajánlások összeállítását!

Üdvözlettel:

Kártyás Irén (Menhely Alapítvány)
Misetics Bálint (Főpolgármesteri Hivatal)
dr. Papp Magor és Zakar Gergely (BMSZKI)

  A koronavírus járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban