Október 16-án a Kézenfogva Alapítvány ebédvendégei lehettünk!
A Vajda3 éjjeli menedékhelyünkre és a nappali melegedőnkbe érkezők, valamint az idősek otthona lakói szuper ebédet kóstolhattak tegnap!

A Kézenfogva Alapítvány szervezésében egy 40 fős, nemzetközi csoport által készített ebédre hívták meg az otthon két lakóját és egyik szociális munkását, majd intézményünkbe szállították a húsos- és zöldséges egytálételeket és kókuszos süteményt.
A nemzetközi, lengyel, török és spanyol résztvevőkből álló csapat öt napot tölt Budapesten, a Szimpla Kerti jótékonysági főzés az egyik itteni segítő vállalásuk volt.
A Szimplában a két meghívott vendég röviden elmesélte hajléktalanná válásának történetét, majd mai életéről mesélt, szociális kísérőjük pedig a Vajda3 éjszakai szállást és idősek otthonát mutatta be.

kezenfogva etel

A mintegy 120 adag ételt, igen jó étvággyal fogyasztották ügyfeleink. Különösen jó érzés volt tudni, hogy az ételek elkészítésében fogyatékkal élő emberek is részt vállaltak. A hátrányos helyzetű csoportok, amint egymáson segítenek – a közvetlen tapasztalat, az élő példa, mindig új reményekkel tölt el mindenkit.
Köszönet Pordán Ákosnak, és a Kézenfogva Alapítványnak a nagyszerű ötletért!

Egész szeptemberben támogathatod a Menhely Alapítvány Vajda3 Idősek Otthonát! Ezt teszi régi támogató partnerünk, a Nielsen is! Futókövetei szeptember 29-én a Spar Tolle UHT maratonstafétán közösen, csapatokban állnak rajthoz egy jó ügyért. Bármilyen összegű támogatásnak örülünk, amivel céladományként az Otthonban és a lábadozó férőhelyeken lakók étkezését színesítjük és gyógyszereit támogatjuk!

image main 100x600

Itt található a gyűjtés minden részlete az adjukossze.hu oldalon >>>

Itt arról írunk, mire jó a Vajda3 Otthon >>>

És hogy mennyire sokat jelent akár a legkisebb összeg is?

1.000 forint = tizenkét lakó kap kefirt a reggelijéhez (ami nem mellesleg kiváló kalciumforrás is)
3.000 forint = egy kórházi csomag
5.000 forint = egynapi gyümölcsadag minden lakónak
10.000 forint = egy minimálnyugdíjból élő idős férfi egyheti gyógyszerei
20.000 forint = ötnapi teljes és változatos élelmezés az intézmény lakóinak

 

 

 

Budapest, 2019. április 25.

Huszonegyedik alkalommal került sor 2019. február 3-án a Február Harmadika Munkacsoport országos hajléktalan adatfelvételére. A Budapesten és vidéki városokban, közterületen és szállásokon végrehajtott önkéntes felvétel során 8568 hajléktalan helyzetben lévő ember és a velük kapcsolatban lévő szociális segítők válaszait gyűjtötték össze.

Miután először 2012 tavaszán, másodszor 2013 őszén, végül harmadszor 2018-ban is módosították a szabálysértési törvényt (és kétszer az Alaptörvényt is) annak érdekében, hogy betiltsák az életvitelszerű közterületen tartózkodást, most a kutatók különös figyelmet fordítottak arra, hogy a legutóbbi tiltás vajon milyen konkrét hatást gyakorolt az érintettekre? A felmérés eredményei azt mutatják, hogy azok közül, akik a tavalyi tiltást megelőzően (október 15-e előtt) közterületen aludtak, minden harmadik embert figyelmeztettek ennek jogi következményeire, 46%-uk azonban még február elején is közterületen éjszakázott. A nagyobb vidéki városok egy részében (például Pécsett, Miskolcon) a közterületen kint maradtak aránya ennél jóval magasabb (70-78%) volt – a befogadó helyek szűkössége miatt. A megkérdezettek válaszai és a több éves összehasonlítás azt mutatta, hogy az érintettek ebben az időszakban elsősorban a téli hideg miatt költöznek be a szállásokra, vagy más fűtött helyekre. Az összes megkérdezettnek mindössze 15%-a válaszolta, hogy október 15-e után azért nem aludt közterületen, mert attól félt, hogy megbüntethetik.

A kutatók azt is megkérdezték, hogy maguk az érintett hajléktalan emberek hogyan vélekednek a valódi megoldás módjáról. Túlnyomó többségük (79%) szerint elsősorban emberi lakhatásra és olyan munkára, bérekre lenne szükség, melyből meg is lehetne élni. Sokan (2/3-uk) válaszolták, hogy lakhatási támogatásra, több szociális-mentális segítségre, több szálláshelyre, ezek színvonalának a javítására, illetve elérhető bérű lakások felajánlására lenne szükség. Nagy többségük teljesen elutasítja a büntető jellegű helyzetmegoldást.

A szociális segítők – a megkérdezettek személyre szabott diagnózisa alapján – legtöbb esetben az egyéni szociális munkát, a pénzbeli támogatást és a megfelelő lakhatás biztosítását látják szükségesnek. Szintén sok esetben – elsősorban a szállókon lakók körében – pszichiátriai, addiktológiai kezelésre, gyógyításra, sőt ápolás-gondozásra is szükség lenne.

A kutatók meglátása szerint a hajléktalanok, s azon belül a közterületen élő fedél nélküliek számának az alakulására, több éves összehasonlításban – számos egyéb tényező mellett – a legnagyobb mértékben a munkaerőpiaci változások hatnak. A legutóbbi időszak kedvező munkaerőpiaci mozgásai következtében a munkaképesebbek kikerülhettek a hajléktalan létből, így azonban az idősebbek, a fizikai és mentális fogyatékkal elők, a tartósan betegek, a függőségben szenvedők aránya jelentősen megnőtt a hajléktalanok körében. Közülük sokakat ér abúzus a közterületeken, sokan gyakran éheznek, megfelelő ellátáshoz nem jutnak.

Az ilyen helyzetben lévők számára az ellátás, segítség helyett a büntetés eddig sem, s most sem nyújt megoldást.

Jelentkezési határidő: 2019. május 7.

A Menhely Alapítvány főállású/részmunkaidős utcai szociális munkást keres.

Szervezetünk Budapest egyik legnagyobb hajléktalan embereket ellátó civil szervezete. 5 telephelyen naponta összesen 500, lakhatását vesztett ember számára nyújtunk szakszerű szociális segítséget.

Feladat:

 • a szociális munka eszközeivel végzett napi teendők ellátása,
 • pontos, naprakész adminisztráció vezetése,
 • csapatmunka.

Elvárások:

 • szociális érzékenység,
 • felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek,
 • készség csapatmunkában történő részvételre,
 • jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képesség,
 • rugalmasság, önállóság, kreativitás
 • nyitottság a hajléktalan ügyfélkör felé.

Előnyt jelent:

 • szakirányú végzettség,
 • jogosítvány,
 • szakmai tapasztalat.

Amit kínálunk:

 • közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti bérezés + ágazati és kiegészítő pótlékok,
 • megbízható munkalehetőség,
 • a szakmai fejlődés támogatása.

A szakmai önéletrajzot és rövid (max. 1500 karakteres) motivációs levelet az allasmenhelyhu e-mail címre várjuk.

Az önéletrajz beérkezése után 5 napon belül válaszolunk: a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről tájékoztatást küldünk. Meghallgatásokat folyamatosan szervezünk az állás betöltéséig. Az állás azonnal betölthető.

Idei Mikulásakciónk adományainak bevétele a Menhely Alapítvány Fedél Nélkül utcalapja munkáját segíti.

Ezzel a munkával fedél nélkül élő terjesztőinket bevételhez, az alkotókat pedig nagyobb ismertséghez segítjük - legyen Ön is támogatónk!

Köszönjük segítségét!