Budapest, 2019. április 25.

Huszonegyedik alkalommal került sor 2019. február 3-án a Február Harmadika Munkacsoport országos hajléktalan adatfelvételére. A Budapesten és vidéki városokban, közterületen és szállásokon végrehajtott önkéntes felvétel során 8568 hajléktalan helyzetben lévő ember és a velük kapcsolatban lévő szociális segítők válaszait gyűjtötték össze.

Miután először 2012 tavaszán, másodszor 2013 őszén, végül harmadszor 2018-ban is módosították a szabálysértési törvényt (és kétszer az Alaptörvényt is) annak érdekében, hogy betiltsák az életvitelszerű közterületen tartózkodást, most a kutatók különös figyelmet fordítottak arra, hogy a legutóbbi tiltás vajon milyen konkrét hatást gyakorolt az érintettekre? A felmérés eredményei azt mutatják, hogy azok közül, akik a tavalyi tiltást megelőzően (október 15-e előtt) közterületen aludtak, minden harmadik embert figyelmeztettek ennek jogi következményeire, 46%-uk azonban még február elején is közterületen éjszakázott. A nagyobb vidéki városok egy részében (például Pécsett, Miskolcon) a közterületen kint maradtak aránya ennél jóval magasabb (70-78%) volt – a befogadó helyek szűkössége miatt. A megkérdezettek válaszai és a több éves összehasonlítás azt mutatta, hogy az érintettek ebben az időszakban elsősorban a téli hideg miatt költöznek be a szállásokra, vagy más fűtött helyekre. Az összes megkérdezettnek mindössze 15%-a válaszolta, hogy október 15-e után azért nem aludt közterületen, mert attól félt, hogy megbüntethetik.

A kutatók azt is megkérdezték, hogy maguk az érintett hajléktalan emberek hogyan vélekednek a valódi megoldás módjáról. Túlnyomó többségük (79%) szerint elsősorban emberi lakhatásra és olyan munkára, bérekre lenne szükség, melyből meg is lehetne élni. Sokan (2/3-uk) válaszolták, hogy lakhatási támogatásra, több szociális-mentális segítségre, több szálláshelyre, ezek színvonalának a javítására, illetve elérhető bérű lakások felajánlására lenne szükség. Nagy többségük teljesen elutasítja a büntető jellegű helyzetmegoldást.

A szociális segítők – a megkérdezettek személyre szabott diagnózisa alapján – legtöbb esetben az egyéni szociális munkát, a pénzbeli támogatást és a megfelelő lakhatás biztosítását látják szükségesnek. Szintén sok esetben – elsősorban a szállókon lakók körében – pszichiátriai, addiktológiai kezelésre, gyógyításra, sőt ápolás-gondozásra is szükség lenne.

A kutatók meglátása szerint a hajléktalanok, s azon belül a közterületen élő fedél nélküliek számának az alakulására, több éves összehasonlításban – számos egyéb tényező mellett – a legnagyobb mértékben a munkaerőpiaci változások hatnak. A legutóbbi időszak kedvező munkaerőpiaci mozgásai következtében a munkaképesebbek kikerülhettek a hajléktalan létből, így azonban az idősebbek, a fizikai és mentális fogyatékkal elők, a tartósan betegek, a függőségben szenvedők aránya jelentősen megnőtt a hajléktalanok körében. Közülük sokakat ér abúzus a közterületeken, sokan gyakran éheznek, megfelelő ellátáshoz nem jutnak.

Az ilyen helyzetben lévők számára az ellátás, segítség helyett a büntetés eddig sem, s most sem nyújt megoldást.

Jelentkezési határidő: 2019. május 7.

A Menhely Alapítvány főállású/részmunkaidős utcai szociális munkást keres.

Szervezetünk Budapest egyik legnagyobb hajléktalan embereket ellátó civil szervezete. 5 telephelyen naponta összesen 500, lakhatását vesztett ember számára nyújtunk szakszerű szociális segítséget.

Feladat:

 • a szociális munka eszközeivel végzett napi teendők ellátása,
 • pontos, naprakész adminisztráció vezetése,
 • csapatmunka.

Elvárások:

 • szociális érzékenység,
 • felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek,
 • készség csapatmunkában történő részvételre,
 • jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képesség,
 • rugalmasság, önállóság, kreativitás
 • nyitottság a hajléktalan ügyfélkör felé.

Előnyt jelent:

 • szakirányú végzettség,
 • jogosítvány,
 • szakmai tapasztalat.

Amit kínálunk:

 • közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti bérezés + ágazati és kiegészítő pótlékok,
 • megbízható munkalehetőség,
 • a szakmai fejlődés támogatása.

A szakmai önéletrajzot és rövid (max. 1500 karakteres) motivációs levelet az allasmenhelyhu e-mail címre várjuk.

Az önéletrajz beérkezése után 5 napon belül válaszolunk: a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről tájékoztatást küldünk. Meghallgatásokat folyamatosan szervezünk az állás betöltéséig. Az állás azonnal betölthető.

Idei Mikulásakciónk adományainak bevétele a Menhely Alapítvány Fedél Nélkül utcalapja munkáját segíti.

Ezzel a munkával fedél nélkül élő terjesztőinket bevételhez, az alkotókat pedig nagyobb ismertséghez segítjük - legyen Ön is támogatónk!

Köszönjük segítségét!

Nagyon köszönjük az adományokat! 2018. november 22-én 19:00-kor frissítve a cikk alatt!

Kiadóként fontos számunkra, hogy a Fedél Nélkül utcalap a megélhetés és a művészeti tevékenység támogatása mellett otthont adjon jótékony kezdeményezéseknek a hajléktalan emberek javára.

Így a 2018. október 18-án megjelenő utcalap 633. számának befűzött mellékletét újra a Népszabadság napilap volt szerkesztőségének tagjai írták.

633 cimlap webA lap az elsősorban fővárosi utcai terjesztőknél 15.000 példányban kapható a terjesztés két hete alatt, amíg a készlet tart. Korlátozott utánnyomást akkor tervezünk, ha az igények ezt mutatják.

A lapnak meghatározott ára nincs, az érte adott adomány az otthon nélkül élő terjesztőé.
Az általunk ismert vidéki terjesztői helyszínekről igyekszünk Facebook-oldalainkon hírt adni. (itt és itt)

AZOK SZÁMÁRA, AKIK SZERETNÉK MEGKAPNI A LAPOT, DE UTCAI TERJESZTŐKNÉL AZT NEM ÉRTÉK EL:

A Fedél Nélkül Népszabadság-melléklettel megjelenő emléklapszámát elektronikus formában vagy postai úton is elérhetővé tesszük hasonlóan az előző évekhez.

Mindazoknak, akik a Fedél Nélkül kiadója, a Menhely Alapítvány online bankkártyás felületén* egyszeri céladományt küldenek a 2018. október 18. – november 5. között, és a "Személyes üzenet" rovatban az alábbi jelzések egyikét feltüntetik, elküldjük az utcalap Népszabadság különkiadását.

Kérjük, közleményként semmi mást ne írjanak, mint az alábbiakat!

.

.

 

2017 októberében, a második alkalommal Népszabadság melléklettel megjelent Fedél Nélkül lapszám kapcsán beérkezett online adományok teljes összege 909.500 Ft volt. Nagylelkű támogatóinknak hála a Fedél Nélkül lap és terjesztőinek, alkotóinak munkája tovább folyhatott - köszönjük!

2017. évi adataink szerint a lapterjesztésből jövedelemkiegészítéshez jutó terjesztőink száma naponta 110-140 fő. Sokan közülük csökkent munkaképességű, munkaerő-piacon hosszú ideje passzív emberek, ezért munkájuk értéke többszöröse a terjesztéssel nyert bevételüknek.

FN Nepszabi cimlap 2017 kicsiUtcalapunk, a Fedél Nélkül munkája sokrétű. Klubokkal, saját rendezvényekkel szolgáljuk a terjesztőket és alkotókat, egyúttal az otthontalanság témájára érzékenyítő tevékenységet végzünk. Az újság készítésében, terjesztésének szervezésében is szívesen fogadjuk az érdeklődőket.

Művészeti pályázatot tartunk fenn otthontalan emberek számára, a folyamatosan érkező alkotásokat havonta és évente is zsűrizzük, díjazzuk. Rendezvényeken, felolvasóesteken, kiállításokon, kötetekben jelentetjük meg a legkiemelkedőbb munkákat, ezzel is igyekszünk a jövedelem mellett elismeréshez segíteni a pályázó alkotókat.
A Fedél Nélkül Könyvek a Menhely Alapítvány saját kiadású művészeti könyvsorozata, mely a legkiválóbb alkotókat emeli a közönség elé.

A Fedél Nélkül kiterjedt munkáját három szociális munkás, és számtalan elkötelezett önkéntes segítő végzi, a Menhely Alapítvány hozzájárulása, és a támogatók adományai teszik lehetővé.

A 2017. évben beérkezett Népszabi-adományt az alábbiakra használtuk fel:

 - terjesztői ügyek (klubok, utazás, egyenruha, kitűző, nyári tábor):          180.000
 - művészeti pályázat (havi díjátadók, művészeti pályázat havidíjai, művészkellékek):          420.000
 - Első Kézből a Hajléktalanságról c. érzékenyítő programunk:          288.500
 - rendezvények, kiállítások:          121.000
   Mindösszesen:          909.500

Nagyon köszönjük, hogy támogatták munkánkat!