divadlo bez domova logo vagott

A Divaldo Bez Domova (Otthontalan Színház) a marginalizált csoportokkal foglalkozik, mindezt a színház, előadóművészet, tánc és ének eredeti és kreatív alkalmazásával. A szervezetet 2006-ban alapították Pozsonyban, olyan társadalmi témáknak kínál teret, amiket az általános művészeti szcéna figyelmen kívül hagy. A szociális és művészeti területek ötvözésével küzd a marginalizált csoportokkal szembeni sztereotípiák ellen. A színészek között vannak hajléktalanok, mozgáskorlátozottak, hátrányos helyzetű közösségek tagjai, szociális munkások, profi színészek és bárki, aki érdeklődik a színház iránt. Az Otthontalan Színház közös alkotási folyamatban való jártassága és a fesztiválszervezési tapasztalatai nagyban erősítik partnerségünket. 

 MenhelyAlapitvany logo  A projektet a Menhely Alapítvány koordinálja. Az Alapítvány 1989-ben jött létre Budapesten, független, világi szervezet, mely a fedél nélkül lévő, hajléktalan, otthontalan emberek helyzetének megváltoztatása érdekében működik, a Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Hálózatának (FEANTSA) is tagja. Célunk érdekében szociális szolgáltatások széles körével segítünk a hajléktalan embereknek. Nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi érzékenyítő programokra, és a hajléktalanságot megtapasztalt emberek megerősítésére: a Fedél Nélkül utcalapot működtetjük, és a kapcsolódó társadalmi érzékenyítő programokat szervezzük „Első Kézből a Hajléktalanságról” címmel. E programunk részei a középiskolások számára szervezett rendhagyó osztályfőnöki órák, a CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játék c. interaktív színházi előadás, az EKH-klub és -képzés hajléktalan tapasztalati szakértők számára, városi séták, élő könyvtár és a közösségi vacsora alkalmak.
 novyprostor  A Novy Prostor (Új Tér) elnevezésű prágai utcalap 20 éves múltra tekint vissza. Kéthetente 14 ezer példányban kel el Csehország 7 városában, 120 terjesztő segítségével. Az újság az INSP, azaz az Utcalapok Nemzetközi Hálózatának tagja. A terjesztők számára rengeteg kreatív és művészeti tevékenységet szerveznek: hajléktalan színház, workshopok, képzések, alkotói munka az újságnál stb. A Novy Prostor nagy szakértelemmel bír a hajléktalan emberek és a többségi társadalom közötti kapcsolat kialakításában.
 logo tpba kg  A Towarzystwo Pomocy im. Sw. Brata Alberta Kolo Gdanskie (Szent Albert Testvér Segítő Társasága) gdanski hajléktalanellátó civil szervezet, amely az észak-lengyelországi pomerániai régióban működik. 1989-ben alakult Gdansk legrégebbi civil szervezeteként. Célja a kirekesztett társadalmi csoportok integrációját elősegíteni. Nagy hangsúlyt fektetnek a munkaerőpiaci reintegrációra, számos szociális és kulturális workshopot szerveznek, szállást, szociális támogatást nyújtanak, utcai szociális munkát és kutatásokat végeznek. Emellett munkanélküliek számára reintegrációs központot és társadalmi vállalkozást működtetnek, társadalmi kampányokat indítanak, tanulmányokat írnak stb. A szervezet a FEANTSA (Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Hálózata) tagja. Széleskörű tevékenységeik és tapasztalataik gazdagítják a partnerséget.