Picture It eseményeink

 

 

 

Hazai Picture It! kiállításunk zárultával nem ért véget a projekt élete. Nemzetközi partnereink maguk is kiállításokat szerveznek a képek és a mögöttes gondolat népszerűsítésére.

Ezek egyike a Prágában nyílt, 2024. április 9-22-ig tartó kiállítás.

egykep kiallitas Praga 20240409

További kiállításokat is tervezünk még Brno, Ostrava, Olomouc városokba (az időpontok hamarosan elérhetőek lesznek).
Varsóban a Dom w Alejach és a Dom Kultury Śródmieście helyszíneken, a Múzeumok éjszakáján (2024.05.18-19. éjszakája) állítják majd ki a Picture It!-képeket.

A projektben készült képek képanyaga mostantól az alábbi online galériánkban is elérhető.

flickr Menhely album 2024

A projektet a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) támogatja, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányainak társfinanszírozásával. Az IVF célja olyan ötletek fejlesztése, amelyek támogatják a fenntartható közép-európai regionális együttműködést.
Projektpartnereink: Nadeje, pobocka Praha, Divadlo bez domova és Teatr Baza.

 

 

 

Még látogatható e hónap végéig a Menhely Alapítvány nemzetközi „Picture It!” című fotókiállítása a budapesti Bálint Házban. A „Picture It!” (Képzeld el!) - Utcáink, történeteink – című fotóprojektünk otthontalan emberek részvételével zajlott ez év őszén a V4-országokban. A projektet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta.
 weboldalkep 20231120 pictureit kicsi
Az megszokott, hogy a többségünknek megvan a kedvenc helye a városokban: egy kedvenc pad, a tökéletes kilátás a parkban. De hogyan látják a várost azok, akiknek ezek a helyek a szó szoros értelmében az otthonuk? – tettük fel a kérdést ez év tavaszán. A „Picture It” projekt fő célja, hogy a hajléktalan emberekkel és lakhatási szegénységben élőkkel szembeni előítéleteket és intoleranciát csökkentse.

Fontos alapelvünk volt a projekt során, hogy a társadalom más csoportjai maguktól az otthontalan emberektől szerezhessenek közvetlen és hiteles tapasztalatokat a hajléktalanságról. Azt szerettük volna elérni, hogy a hajléktalanságot átélt emberek megmutassák kevésbé látott oldalukat, látásmódjukat, művészetüket a többségi társadalom tagjainak, ezzel csökkentve az előítéleteket, segítve a társadalmi beilleszkedést, és felkeltve a figyelmet a témára.

A projekt során 75 darab eldobható kamerát osztottunk ki 53 otthontalan ember számára a visegrádi országok fővárosaiban. A Menhely Alapítvány 3 partnerszervezettel is együttműködött ebben: a szlovák Divadlo bez domovával, a cseh Nadejével és a lengyel Teatr Bazával. A beérkezett kamerák körülbelül 3000 használható képet tartalmaztak, melyekból a Csoszó Gabriella fotográfus által vezetett 11 tagú nemzetközi zsűri választott ki albumunkba 66, 2024-es falinaptárunkba 13 képet, valamint a kiállítás anyagát. A kiadványok ingyenesen, nyomtatott formában és (hamarosan) online is elérhetőek a Menhely Alapítványnál.

A válogatott képekből 2023. november 28-ig látogatható a kiállítás a Bálint Házban (1053 Budapest, Révai utca 16.).

***********

Megjelent és letölthető a Picture It! fotópályázatunk és kiállításunk legérdekesebb képeit tartalmazó 2024. évi naptár, valamint a pályázaton résztvevő képekről készült fotókönyv!

  Picture It! - letölthető 2024. évi naptár (pdf)

  Picture It! - Letölthető fotókönyv a kiállított képekkel (pdf)

pictureit fb esemeny fejlec
Szeretettel várjuk 2023. október 28-án, szombaton 16:00-19:00 óráig a Bálint Házban (1065 Budapest, Révay u. 16.) új fotókiállításunk megnyitójára!

A „Picture It!” (Képzeld el!) - Utcáink, történeteink című fotóprojektet otthontalan embereknek szerveztük a visegrádi országokban (V4), melynek keretében az érdekelt minket, az otthontalan emberek hogyan látják a várost, ahol élnek, mik a kedvenc helyeik - a meghirdetett pályázatban őket ezzel a céllal szólítottuk meg. Nagyon érdekes képanyag gyűlt össze, nemzetközi zsűri válogatta ezeket és a kiállításon most bemutatjuk ezt az izgalmas gyűjteményt.

A kiállítás megnyitóján jelen lesznek az alkotók a 4 országból, a nemzetközi zsűri és a projektben résztvevő partnerszervezetek képviselői is.
A megnyitón Csoszó Gabriella és Jirí Pasz osztják meg gondolataikat a pályázatra érkezett és zsűrizett képekről.

A projektben megjelentetünk egy 2024-es naptárat és egy fotóalbumot is, ezek a kiadványok, valamint a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül további kiadványai is elérhetőek lesznek a megnyitón!

A projektről itt olvashat többet: http://www.menhely.hu/index.php/nemzetkozi/picture-it

A projektet a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) támogatja, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányainak társfinanszírozásával. Az IVF célja olyan ötletek fejlesztése, amelyek támogatják a fenntartható közép-európai regionális együttműködést.
Projektpartnereink: Nadeje, pobocka Praha, Divadlo bez domova és Teatr Baza.

 

„Picture It!” (Képzeld el!) - Utcáink, történeteink - fotóprojekt otthontalan embereknek a V4 országokban c. program során az alábbi programot szervezik a résztvevő visegrádi országok:

Időpont
  Esemény  Szervező
Helyszín
2023.10.28.  -  Kiállítás
Válogatott képekből kiállítást rendezünk, hogy a többségi társadalom megismerhesse a projektet és a hajléktalan emberek munkáit.
A hajléktalanok munkájának nyilvánosságra hozatalával a marginalizált csoportokat és a többségi társadalmat szeretnénk közelíteni egymáshoz megértésben.
Tesszük ezt annak érdekében, hogy csökkentsük a hajléktalansággal kapcsolatos előítéleteket, ezáltal növeljük a hajléktalanságot átélt emberek társadalmi elfogadottságát és reintegrációját.
   HU  -  Budapest