Még látogatható e hónap végéig a Menhely Alapítvány nemzetközi „Picture It!” című fotókiállítása a budapesti Bálint Házban. A „Picture It!” (Képzeld el!) - Utcáink, történeteink – című fotóprojektünk otthontalan emberek részvételével zajlott ez év őszén a V4-országokban. A projektet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta.
 weboldalkep 20231120 pictureit kicsi
Az megszokott, hogy a többségünknek megvan a kedvenc helye a városokban: egy kedvenc pad, a tökéletes kilátás a parkban. De hogyan látják a várost azok, akiknek ezek a helyek a szó szoros értelmében az otthonuk? – tettük fel a kérdést ez év tavaszán. A „Picture It” projekt fő célja, hogy a hajléktalan emberekkel és lakhatási szegénységben élőkkel szembeni előítéleteket és intoleranciát csökkentse.

Fontos alapelvünk volt a projekt során, hogy a társadalom más csoportjai maguktól az otthontalan emberektől szerezhessenek közvetlen és hiteles tapasztalatokat a hajléktalanságról. Azt szerettük volna elérni, hogy a hajléktalanságot átélt emberek megmutassák kevésbé látott oldalukat, látásmódjukat, művészetüket a többségi társadalom tagjainak, ezzel csökkentve az előítéleteket, segítve a társadalmi beilleszkedést, és felkeltve a figyelmet a témára.

A projekt során 75 darab eldobható kamerát osztottunk ki 53 otthontalan ember számára a visegrádi országok fővárosaiban. A Menhely Alapítvány 3 partnerszervezettel is együttműködött ebben: a szlovák Divadlo bez domovával, a cseh Nadejével és a lengyel Teatr Bazával. A beérkezett kamerák körülbelül 3000 használható képet tartalmaztak, melyekból a Csoszó Gabriella fotográfus által vezetett 11 tagú nemzetközi zsűri választott ki albumunkba 66, 2024-es falinaptárunkba 13 képet, valamint a kiállítás anyagát. A kiadványok ingyenesen, nyomtatott formában és (hamarosan) online is elérhetőek a Menhely Alapítványnál.

A válogatott képekből 2023. november 28-ig látogatható a kiállítás a Bálint Házban (1053 Budapest, Révai utca 16.).

***********

Megjelent és letölthető a Picture It! fotópályázatunk és kiállításunk legérdekesebb képeit tartalmazó 2024. évi naptár, valamint a pályázaton résztvevő képekről készült fotókönyv!

  Picture It! - letölthető 2024. évi naptár (pdf)

  Picture It! - Letölthető fotókönyv a kiállított képekkel (pdf)