divadlo bez domova logo vagott

A Divaldo Bez Domova / DBD ("Színház Otthon Nélkül") szervezet fő küldetése, hogy a polgárok marginalizált közösségeivel dolgozzon rendhagyó kreatív formában, a színház, előadóművészet, tánc vagy zene segítségével. 2006-ban alakult Pozsonyban, Szlovákiában. A Divadlo bez domova platformot biztosít a kereskedelmi művészeti szférában figyelmen kívül hagyott társadalmi témák bemutatására.
A művészetet ötvözi a társadalmi témával, hogy segítsen lerombolni azokat a sztereotípiákat, amelyekkel a marginalizált közösségek szembesülnek a társadalomban. A színészek és színésznők közösségét alkotják otthontalanok, mozgássérültek, szociálisan hátrányos helyzetű emberek, szociális munkások, színházi művészek és mindenki, aki érdeklődik a színház iránt. A DBD nagy tapasztalattal rendelkezik a különböző projektek megvalósításában, Menhely és a DBD már sikeresen együttműködött egy IVF támogatta projektben (21910117 - NoOneSleeps).

 

 MenhelyAlapitvany logo

A projektet a Menhely Alapítvány koordinálja. Az 1989-ben Budapesten alapított Alapítvány független, világi szervezet, amely a budapesti hajléktalanok és családok helyzetének megváltoztatásáért dolgozik.
Menhely célja, hogy a hajléktalanokat széles körű szociális szolgáltatásokkal segítse. Különös hangsúlyt fektet a többségi társadalom társadalmi tudatosítására és a hajléktalanságot megtapasztaló emberek megerősítésére is. Kiadja a „Fedél Nélkül” című utcalapot, és számos társadalmi figyelemfelkeltő programot szervez, pl. az „Első kézből a hajléktalanságról” – Rendhagyó osztályfőnöki órák középiskolásoknak címmel, egyúttal interaktív színházi előadások és játékok szervezője, hajléktalan-szakértők képzését támogatja, Élő Könyvtárat és közösségi vacsorákat, továbbá szemléletformáló városi sétákat szervez.

 

 logo Nadeje
A NADĚJE ("Remény") szervezet 1990 óta, a kezdetektől fogva segít Prágában nehéz élethelyzetbe került emberek széles körének. E célcsoport mindenekelőtt a hajléktalanok és a hajléktalanság által közvetlenül vagy közvetve veszélyeztetett személyek, de akár a kirekesztett területeken élő háztartások is. A segítség részei az utcai munkavégzés, az ambuláns szociális ellátás és a szállásszolgáltatás. Kölcsönösen összekapcsolódnak és kiegészítik az ügyfelek igényeit. Legfontosabb céljuk, hogy az egyes személyt segítse a társadalmi életbe való visszailleszkedésben. NADĚJE korábban részt vett a „NoOneSleeps” projektben, a „Bolzanova” elnevezésű, hajléktalan fiatalok központját működtető projektje keretében.

 

teatrbaza logo

A Teatr Bezdomnych ("Hajléktalan Színház") egy varsói (Lengyelország) színházi csoport, amely hajléktalanokból, önkéntesekből és oktatókból áll. A csoport 2018-ban alakult, azóta rendszeres workshopokkal működik a Teatr Bazaban, amely a csoport befogadó intézménye. A csoport már három előadást készített. A résztvevők a színház mellett további művészeti területekről is tartottak workshopokat a zene, tánc és képzőművészetek területén. A csoport trénerei (aki művészi és szociális háttérrel rendelkeznek) menhelyeken is tartanak workshopokat, hogy minél több embert vonhassanak be e csoportos tevékenységekbe. A csoport együttműködik más hajléktalan embereket segítő intézményekkel is, és szeretnének nemzetközi kapcsolatokat kialakítani hajléktalanokkal foglalkozó szervezetekkel is.