TrainHouse

A Training for Housing Support ("TrainHouse") program Erasmus+ stratégiai együttműködése során a hajléktalan emberek önálló lakhatásban támogatásával kapcsolatos tapasztalatainkat kívánjuk megosztani egymással.

A kétéves (2016. december – 2018. december) projektben céljaink a következőek:

  • Jó gyakorlatok cseréje a hajléktalan emberek önálló lakhatásban támogatásával kapcsolatban
  • Három képzési anyag kidolgozása a lakhatási támogatás terén hivatásos, önkéntes és sorstárs segítők számára.

    th logo

A közös munka alapját ötnapos műhelytalálkozókon fektetjük le, a partnerszervezetek városaiban, a támogató munka más-más területére koncentrálva:

  • Helsinki - 2017. június
  • London - 2017. szeptember
  • Barcelona - 2017. november
  • Budapest - 2018. március
  • Brno/Prága - 2018. április

A nemzetközi együttműködés résztvevői: BMSZKI - Magyarország (koordinátor); Menhely Alapítvány - Magyarország; Vva ry - Finnország; St. Mungo's - Egyesült Királyság; Platforma pro Sociální Bydlení - Csehország; Arrels - Spanyolország.

Az együttműködés támogatója az Európai Unió Erasmus+ programja.

trainhouse logo

 

 

A kétéves (2016. december – 2018. december) TrainHouse projektünk egyik célja három képzési anyag kidolgozása a lakhatási támogatás terén hivatásos, önkéntes és sorstárs segítők számára. A kézikönyvek munkálatai 2017 júniusában kezdődtek meg, az angol és nemzeti nyelvű kész útmutatók és mellékleteik itt érhetők el.

Útmutató szakmai segítők számára:

  Kézikönyv hajléktalan emberek önálló lakhatási programjainak megvalósításához I. - Útmutató szakképzett segítők számára
  Guide for Professionals in Housing Support

Útmutató sorstárs segítők számára:

  Kézikönyv hajléktalan emberek önálló lakhatási programjainak megvalósításához II. - Útmutató sorstársak bevonásához
  Guide for Peers in Housing Support
  Melléklet: A sorstársak integrálásának céljai
  Melléklet: Az Első Kézből a Hajlktalanságról program
  Melléklet: Esettanulmány - János és Teréz
  Melléklet: Mit értünk részvétel alatt
  Melléklet: Részvétel és tapasztalati szakértőség a Vva ry szervezetnél
  Melléklet: Sorstárs segítők alkalmazása - korlátok, félelmek

Útmutató önkéntes segítők számára:

  Kézikönyv hajléktalan emberek önálló lakhatási programjainak megvalósításához III. - Útmutató önkéntesek foglalkoztatásához
  Guide for Volunteers in Housing Support
  Menhely Alapítvány önkéntes szerződés minta
  BMSZKI önkéntes szerződés minta

 

 

 

A TrainHouse együttműködés utolsó nemzetközi tréningtalálkozója 2018 áprilisában Prágában és Brnóban zajlott. Vendéglátónk a Platforma pro Socialní Bydlení ernyőszervezet, és több helyi szervezet, mint többek között a Nový Prostor és az IQRS voltak.

A nemzetközi csapat 20 hivatásos, önkéntes és sorstárs segítőjével együtt jól éreztük magunkat, fontos élményekkel tértünk haza. A tapasztalatcserénk gazdag programja során részt vettünk találkozókon a helyi és országos törvényalkotókkal, meglátogattuk a prágai utcalap szerkesztőségét, valamint a brnói IQRS Housing First lakhatási programjának munkáját ismerhettük meg mélyebben.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk itt olvasható:   A brnói tréninghét beszámolója - 2018. április

 

 

2018. március 5-9-ig láttuk vendégül a BMSZKI-val közösen az Erasmus+ pályázati támogatásának jóvoltából a TrainHouse együttműködés nemzetközi csapatát. A tréningtalálkozón 5 ország hat, hajléktalan embereket segítő szervezete vett részt. Legfontosabb teendőnk a projekt keretében készülő három kézikönyv kidolgozása volt. Szakértőink 5 napon át a lakhatásba támogatás témáját feldolgozó anyagokon dolgoztak, valamint ismerkedtek munkánkkal.

th bp kuert
 

 

 

 

A TrainHouse együttműködés újabb nemzetközi tréningtalálkozója 2017 novemberében Barcelonában zajlott. Vendéglátónk az Arrels szervezet volt.

barcelona csoport kicsi

A nemzetközi csapat 20 hivatásos, önkéntes és sorstárs segítőjével együtt jól éreztük magunkat, élményekkel és motiválva tértünk haza. A tapasztalatcsere során itt is lakhatási programokat látogattunk, valamint az önkéntes munkát végzők munkájáról szóló kézikönyvünkön dolgoztunk közösen.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk:   A barcelonai tréninghét beszámolója - 2017. november 6-10.

barcelona falikep kicsi

 

 

A TrainHouse együttműködés újabb nemzetközi tréningtalálkozója 2017 szeptemberében Londonban zajlott. Vendéglátónk a brit St Mungo's szervezet volt.

csoportkep s

A mintegy 20 nemzetközi, hivatásos és sorstárs segítő között jól éreztük magunkat, élményekkel és motiválva tértünk haza. A tapasztalatcsere során lakhatási programokat látogattunk, valamint a szakmai segítőknek tervezett kézikönyvünkön dolgoztunk közösen.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk:   A londoni csapat beszámolója - 2017. szeptember 11-15.

 

 

A TrainHouse együttműködés első nemzetközi tréningtalálkozója 2017 júniusában zajlott. A vendéglátó a finn Vva ry ('Otthon nélkül') szervezet volt. A mintegy 20 nemzetközi, hivatásos és sorstárs segítő között jól éreztük magunkat, élményekkel és motiválva tértünk haza. A tapasztalatcsere során lakhatási programokat látogattunk, valamint a sorstárssegítői kézikönyvet terveztük meg közösen.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk:   A Helsinki csapat beszámolója - 2017. június 5-9.

 

 

A TrainHouse program fontos része a partnerszervezeteknél töltött egy-egy tréninghét, valamint a folyamatos kommunikáció és kézikönyvfejlesztés. Szakmai látogatásaink során lakhatási támogató programokat beszélünk át, egymás tapasztalataiból tanulunk, "jópéldákkal" segítjük egymás szakmai fejlődését.

A következőkben a projekt egyes eseményeiről, rendezvényeiről olvashat bővebben:

2018. április - Prága/Brno - a magyar csapat beszámolója

2017. november - Barcelona - a magyar csapat beszámolója

2017. szeptember - London - a magyar csapat beszámolója

2017. június - Helsinki - a magyar csapat beszámolója